Felmentették Hágában Mathieu Ngudjolo Chui egykori kongói hadurat

2012.12.19. MTI

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden első fokon felmentette a háborús, illetve az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények vádja alól Mathieu Ngudjolo Chui egykori kongói hadurat.

A vád azon alapult, hogy 2003. február 24-én a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részében található Bogoro faluban - az országban akkor dúló, polgárháborús jelleget öltő fegyveres erőszak idején - Chui fegyveresei nem csupán a közeli katonai táborra, hanem a békés és fegyvertelen lakosságra is rátámadtak, többeket megöltek, illetve megerőszakoltak.

Mathieu Ngudjolo Chuit - vádlott-társával, Germain Katangával együtt - 2007 októberében szállították be az ENSZ által működtetett ICC hágai börtönébe. Ügyük tárgyalását összevontak kezdték, de Katanga ügyében csak később hirdetnek ítéletet.

A volt kongói hadurak perében összesen 239 tanúmeghallgatást tartottak.

A tárgyaláson elhangzottak alapján a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy Chui esetében nem lehetett egyértelműen, bizonyíthatóan az ő személyéhez kötni a kétségkívül elkövetett barbár cselekményeket.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
NEMZETKÖZI BÜNTETŐBÍRÓSÁG