Az önkormányzati választásig képviselők maradhatnak a polgármesterek

2012.12.19. MTI

A 2014-es önkormányzati választásig nem kell választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a mindkettőt betöltő politikusoknak.

A parlament hétfőn döntött erről a fideszes Kósa Lajos és Láng Zsolt javaslatára. Így a képviselők önkormányzati posztjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok mégsem az új Országgyűlés megalakulásakor, hanem 2014 októberében, a helyhatósági választással lépnek hatályba.

A kormánypárti politikusok szerint a halasztás azért szükséges, mert a tavaszi parlamenti voksolás után őszig már nincs lehetőség időközi önkormányzati választásokra, így egyes települések hónapokig vezető nélkül maradhatnának. Ugyanakkor a féléves átmeneti időszakban a polgármesterek és az önkormányzati képviselők a parlamenti képviselői illetményt nem vehetik fel.

A törvénymódosítás arról is rendelkezik, hogy nem jövő év január elsején, hanem csak a 2014-es helyhatósági választás után módosulnak az önkormányzati tisztségviselők javadalmazásának szabályai. Ez alól csak a főpolgármester kivétel, akinek illetménye 2013-tól jelentősen emelkedik az új önkormányzati törvény értelmében.

A javaslat indoklása alapján az egyes településtípusoknál a polgármesteri illetményt növelő, máshol viszont csökkentő rendelkezéseket nem kívánatos ciklus közben bevezetni, a cél, hogy minden önkormányzati vezető olyan összegű illetményt kapjon megbízatása lejártáig, aminek ismeretében elvállalta feladatát.

Az önkormányzati törvény módosításával arra is lehetőséget teremtett az Országgyűlés, hogy a megyei jogú városokban több aljegyzőt nevezzenek ki.
 

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
ÖNKORMÁNYZATOK
JOGALKOTÁS
TÖRVÉNYHOZÁS