Számos technikai szabály szerepel abban a kormányrendeletben, amely az otthonteremtéssel összefüggő rendeleteket módosítja – a jogszabály a Magyar Közlönyben jelent meg szerdán.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi bejelentése szerint a lakásvásárláshoz, -építéshez járó kamattámogatás öt évig teljes mértékben jár, a korábbi degresszív támogatás helyett, és használt lakásra 50, újra pedig 70 százalék lesz a kamattámogatás. Emellett emelkednek a támogatott kölcsönösszegek, és használt lakásnál a vételár is. A kedvezőbb feltételek visszamenőleges hatályúak, így aki korábban vett fel lakáskölcsönt, arra is vonatkoznak.

Az új rendelet a jövő év első napján lép hatályba.

Miután több támogatás a lakás hasznos alapterületétől függ, ennek a fogalmát is rögzíti a jogszabály. A lakás hasznos alapterülete a lakás fűthető helyiségei alapterületének az összege.

A jogszabály szerint a támogatásban részesült volt házastársak, a házasság felbontásának tényét kötelesek a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a kincstár területi szervének bejelenteni.

Otthonteremtési kamattámogatás vehető igénybe használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint legalább komfortos, használt lakás bővítéséhez. Ugyancsak jár a kamattámogatás a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlásához felvett hitelintézeti kölcsön kamatainak a megfizetéséhez. Ekkor a kamattámogatással érintett hitel összege nem haladhatja meg a 6 millió forintot.

A kamattámogatáshoz legalább 180 napos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni, továbbá igazolni kell azt is, hogy az illető szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Otthonteremtési kamattámogatás igényelhető a 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás vásárlására, feltéve, hogy a lakásra a kamattámogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjáig használatbavételi engedélyt nem adtak ki.

A kamattámogatás új lakásnál a referencia hozam 60 százaléka legfeljebb 2 gyermek esetén, és 70 százaléka kettőnél több gyermek esetén. Használt lakás vásárlásakor, illetve korszerűsítéskor pedig 50 százalék a kamattámogatás.