A brutális kegyetlenséggel elkövetett harkivi bírógyilkosság után a kelet-ukrajnai megye bírói Viktor Janukovics elnökhöz fordultak azzal a kéréssel, hogy erősítsék meg védelmüket és ne adják ki személyes adataikat, különösen lakcímüket.

A bírák – mint írják – arra kérik az államfőt, hogy vizsgálja meg a lehetőségét olyan biztonsági intézkedések bevezetésének, amelyek más országokban hatékonyan működnek. Egyebek mellett szükségesnek tartanák, hogy fémdetektoros kapukat állítsanak a bíróságok bejárataihoz, az épületben és környékén szereljenek fel biztonsági kamerákat, az üléstermekben, a bírók irodáiban és az egyéb helyiségekben helyezzenek el vészjelző gombokat, a bírók lakásaiban pedig tűz-és vészjelzőket. Emellett nyomatékosan kérik, hogy azok a hivatalos szervek, amelyek hozzáférnek személyes adataikhoz, beleértve lakcíműket, ne adják azt ki illetékteleneknek.

“A harkivi bírók kollégájuk meggyilkolása óta, mint minden átlagember, akinek családja, gyermekei vannak, félnek, és elvárják hogy az állam biztosítsa a védelmüket” – hangsúlyozták üzenetükben. Rámutattak arra, hogy szinte minden meghozott ítélettel elégedetlen valamelyik peres fél, ami veszélyt jelent, és tragikus következményekkel járhat az ítélkező bíróra.

A bírák kérésüket továbbították Mikola Azarov kormányfőnek, Volodimir Ribak parlamenti elnöknek, Viktor Psonka főügyésznek és Jaroszlav Romanyuknak, az ukrán bírói tanács elnökének is.

A város Frunze kerületi bíróságának vezető bíráját, Volodimir Trofimovot, feleségét, fiukat és annak élettársát a múlt szombaton találták holtan a lakásukban. A törvényszéki orvosi vizsgálat szerint a négy áldozatot agyonlőtték, majd holttestüket lefejezték.

A harkivi rendőrség 200 ezer hrivnyát, azaz csaknem 5,5 millió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Kapcsolódó cikk:

Kegyetlen bírógyilkosság Ukrajnában – Az ukrán főügyész és a belügyminiszter is bekapcsolódott a vizsgálatba →