Egy keretbiztosítéki jelzálog-ügy - A Szegedi Törvényszék ítéletet hozott

2012.12.28. Jogi Fórum / MTI

Harminc család lakóingatlanát árverezhetik el, amennyiben jogerőre emelkedik a Szegedi Törvényszék pénteken egy keretbiztosítéki jelzálog érvényesítése ügyében meghozott ítélete - közölte Makláry András ügyvéd, az egyik alperes jogi képviselője.

Egy szegedi vállalkozó társasházak építésére projektcégeket hozott létre. A vállalkozások összességében 450 millió forint értékben hitelszerződéseket kötöttek a Raiffeisen Bankkal, amely keretbiztosítéki jelzálogot jegyzett be az ingatlanokra. A hitelszerződésekben rögzítették többek között a lakások minimális eladási árát, s azt is, hogy a vételárat a vevők a projektcégek pénzintézetnél vezetett számláira fizetik be.

A legtöbb esetben azonban ez nem így történt, a vevők készpénzben fizettek, a vállalkozó pedig csak az összeg egy részét juttatta el a bankba. Bizonyos ingatlanoknál az adásvételi szerződésben szerepelt a bank jelzálogjoga, a vállalkozó azonban kötelezettséget vállalt arra, hogy tehermentesíti a lakást, ami azonban nem történt meg. Akadt olyan vevő is, aki csak akkor tudta meg, hogy az általa vásárolt, a szerződés alapján per- és tehermentes ingatlanon banki jelzálog van, amikor megkapta a földhivatali bejegyző okiratot.

Az elsőfokú ítélet alapján a lakások tulajdonosai kötelesek tűrni, hogy a pénzintézet ingatlanukból elégítse ki követelését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy - az ítélet jogerőre emelkedése esetén - a bank elárverezheti a lakásokat - közölte az ügyvéd. A jogi képviselő tájékoztatása szerint Lakatos Péter bíró az ítélet indoklása során kifejtette, ha valaki keretbiztosítéki jelzáloggal terhelt ingatlant vásárol, annak számítania kell arra, hogy a zálogjogosult érvényesítheti követelését.

Makláry András tudatta, fellebbeznek a döntés ellen, így az ügy a Szegedi Ítélőtáblán folytatódhat. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, az ügy kapcsán büntetőeljárás indult.
 

  • kapcsolódó anyagok
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
POLGÁRI JOG