Az LG-t és a Samsungot is megbüntették árrögzítés miatt - A kínai hatóságok összesen 12,8 milliárd forintnyi büntetést szabtak ki

2013.01. 4. Jogi Fórum / MTI

Hat vállalatot, köztük az LG-t és a Samsungot is megbüntették a kínai hatóságok árrögzítés miatt - írja a Cajhszin gazdasági és pénzügyi lap.

Az árrögzítésen kapott, LCD-kijelzőket gyártó hat vállalatnak összesen 353 millió jüan (12,8 milliárd forint) büntetést kell fizetnie - idézi a lap a kínai hatóságok határozatát. A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) a dél-koreai LG Displayt 118 millió (4,2 milliárd forint), a Samsungot 101 millió jüan (3,6 milliárd forint) bírsággal sújtotta. A megbüntetett cégek közt szerepel az Innolux, az AU Optronics, a Chungwa Picture Tubes és a HannStart Display tajvani cégek is.

A hatóságok úgy találták, hogy az érintett cégek képviselői 2001-től öt éven keresztül minden hónapban találkoztak, és egyeztették LCD-kijelzőik árát, ezzel pedig az egész iparág piaci árait torzították.

A vállalatok a többi gyártó és a vásárlók jogait is megsértették - fogalmaz az NDRC közleményében.

A hatóság számításai szerint mintegy 515 millió LCD-kijelzőt értékesíthettek az említett időszak során, rögzített árak mellett, ebből összesen 208 millió jüan (7,5 milliárd forint) profitjuk származott a vállalatoknak.

A cégeknek büntetésként összesen 172 millió jüant (6,2 milliárd forint) kell fizetniük a kínai színestévé-gyártóknak, amelyek megvásárolták kijelzőiket 2001 és 2006 között, emellett garanciájukat is ki kell terjeszteniük. A büntetés viszonylag enyhének számít. Ennek oka, hogy a monopóliumellenes törvény az érintett időszakban még nem volt érvényben az országban.

A vállalatoknak nem ez az első bírósági ügyük: 2010 végén az Európai Bizottság kartellvádak miatt 649 millió euró, majd a dél-koreai tisztaversenyes bizottság 194 milliárd won bírságot szabott ki, az Egyesült Államok pedig külön-külön büntette azokat.
 

  • kapcsolódó anyagok
VERSENYJOG
KÍNA