Három évszázad kriminalisztikai eseteiből nyílt kiállítás Kaposváron a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárában csütörtökön.

A somogyi megyenaphoz kapcsolódó egyhetes rendezvénysorozat keretében megrendezett, Bűnök és bűnhődések című “folyosótárlat” a megye bűnelkövetési és bűnüldözési történetét tekinti át a 18. századtól az 1980-as évekig.

A kiállítás látogatói a többi között elolvashatják a 18. századi boszorkányperek dokumentumait, a száz évvel ezelőtti kéjelgési rendeletet, de számos érdekességet tudhatnak meg a somogyi betyárvilágról, földesúri visszaélésekről is.

Az érdeklődők egykori börtönökről őrzött helyszínrajzokkal, a fogva tartás körülményeit bemutató dokumentumokkal, bűncselekmények leírásával, helyszíneléskor készült fényképekkel, rajzokkal, háborúk utáni fosztogatásokról, politikai bűncselekményekről szóló híradásokkal, a neveket, adatokat kitakartan közszemlére tevő megfigyelési dossziékkal is találkozhatnak, és bepillanthatnak a bűnüldözés titkos munkáját segítő lakások tervrajzaiba, korabeli a nyomozást segítő eszközök világába is.

A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján őszig tekinthető meg.