Első ízben ítélt meg kártérítést egy belgrádi bíróság egy bosnyák férfinak, akit a háború idején tartottak fogva Szerbiában – írta kedden a boszniai sajtó. Az Oslobodjenje című napilap szerint egy belgrádi bíróság első fokon félmillió dinár (4700 euró) kártérítést ítélt meg Mujo Vatres zepai lakosnak, aki az 1992-95-ös boszniai háború idején Szerbia területén, a sljivovicai és a Mitrovo Polje-i fogolytáborban raboskodott.

Srebrenica és Zepa eleste után, 1995-ben a bosnyákok tömegesen keltek át a Drinán Szerbia területére. A szerb hatóságok e két fogolytáborba szállították őket. Összesen 801 bosnyákot, köztük kiskorúakat tartottak ott fogva a háborút lezáró daytoni egyezmény után is.

A boszniai hadifoglyokat tömörítő szövetség szerint az ítélet rendkívüli fontossággal bír, mert egy szerbiai bíróság első ízben ismerte el a bosnyákok számára létesített szerbiai fogolytáborok létét, s ezzel együtt megerősítette Szerbia részvételét a Bosznia elleni agresszióban.

A boszniai fogolyszövetség és a belgrádi Emberi Jogi Központ segítségével eddig húsz egykori bosnyák fogoly nyújtott be keresetet a szerbiai belügyminisztérium ellen hasonló jogcímen, de – írja az Oslobodjenje – a szerbiai bíróságok eddig hosszadalmas eljárás után jobbára nem voltak hajlandóak elmarasztaló ítéletet hozni.

Mujo Vatres megerősítette, hogy első fokon a javára döntött a bíróság, de szerinte Szerbia fellebbezni fog. A bosnyák férfi elmondta, hogy több mint hat hónapot raboskodott a szerbiai fogolytáborokban embertelen körülmények között. Amikor odaérkezett, 103 kilogramm volt a súlya, és mire szabadult, 57 kilóra fogyott. Naponta egyszer adtak enni a foglyoknak, csupán kenyeret és teát kaptak, és bántalmazták őket. Nem borotválkozhattak, és nem mosakodhattak – mondta Vatres, hozzáfűzve, hogy máig álmatlan éjszakái vannak az ott átélt szörnyűségek miatt.