Szigorodnak a fegyvertartás szabályai az Egyesült Államokban - Obama 19 rendelettel lép fel a fegyveres erőszak visszaszorítása érdekében

2013.01.16. Jogi Fórum / MTI

Barack Obama amerikai elnök a fegyveres erőszak visszaszorítása érdekében 19 különböző rendelettel akarja megszigorítani a fegyvertartási szabályokat - írták kedden egybehangzóan amerikai napilapok.

Az elnöki rendeletek a fegyvertartásra vonatkozó, a kongresszus elé terjesztendő törvényeket lesznek hivatottak kiegészíteni. Steve Stockman texasi republikánus képviselő azonban máris kilátásba helyezte az elnök törvényhozás általi felelősségre vonását - az akár leváltással is fenyegető impeachmentet - arra az esetre, ha Obama a kongresszus megkerülésével, "alkotmányellenesen" próbálná megszigorítani a fegyvertartás szabályait.

Az intézkedések, amelyeket Obama elnök a Fehér Ház szóvivője szerint szerdán fog bejelenteni, a várakozások szerint korlátozni fogják a külföldi fegyverek importját, kötelezni fogják a szövetségi hivatalokat az adatcsere tökéletesítésére a mentális egészségügyi nyilvántartás terén és előírják majd a Járványvédelmi és Megelőzési Központok (CDC) hálózata számára, hogy végezzen kutatásokat a fegyveres erőszak megelőzésének lehetőségéről. A Fehér Ház várhatóan meg fogja követelni, hogy a szövetségi hatóságok az eddiginél határozottabban szerezzenek érvényt a már elfogadott jogszabályoknak.

A hivatalos elnöki bejelentésen olyan gyerekek is jelen lesznek, akik a szóvivő szerint a decemberi newtowni mészárlás után írásban fejezték ki aggodalmukat Barack Obamának. December 14-én a connecticuti városban egy ámokfutó 27 emberrel végzett, köztük 20 kisiskolással.

Miközben az Obama-kormány az elmúlt két évtized legkeményebb kongresszusi csatájára készül a fegyvertartás szabályainak szigorításával kapcsolatban, New York államban a jelek szerint sikerült áttörést elérni: a helyi szenátus hétfőn megszavazta a vonatkozó, új jogszabályokat, amelyeket kedden várhatóan a demokrata többségű közgyűlés (alsóház) is szentesít majd. (Az ügyben a fő kérdés az volt, hogy Andrew Cuomo kormányzó meg tud-e állapodni a felsőházzal, amelyet a republikánusok, valamint velük szövetséges demokraták egy csoportja ellenőriz.)

New Yorkban, amely ezzel a legelső állam lesz, amely a newtowni vérfürdő után szigorítja a fegyverekre vonatkozó előírásokat, megtiltják a "támadó lőfegyverek" beszerzését és kiterjeszti ennek a kategóriának az értelmezését. A tilalom így a legalább egy katonai típusú alkatrésszel rendelkező, cserélhető táras, félautomata pisztolyokra és karabélyokra, valamint a legalább egy katonai típusú alkatrésszel rendelkező sörétes fegyverekre terjed ki. Azok, akiknek már vannak ilyen fegyvereik, megtarthatják azokat, ha bejegyeztetik az állami hatóságoknál.

A jogszabály a jelenlegi 10-ről 7-re csökkenti a tölténytárak maximális kapacitását. A kötelező háttér-ellenőrzés ezentúl a fegyvervásárlók mellett azokra is kiterjed, akik lőszert akarnak beszerezni. A nagy tételben történő munícióvásárlásról az eladóknak automatikusan értesíteniük kell a rendőrséget. A fegyvertartási magánengedélyekről állami szintű nyilvántartást hoznak létre, a törvény ugyanakkor megtiltja a fegyvertulajdonosok nevének nyilvánosságra hozását.

Az új törvény tovább nehezíti az elmebetegek fegyverhez jutását. A szakorvosoknak jelenteniük kell a mentális egészségügyi tisztségviselőknek, ha valamely páciensüket ön- vagy közveszélyesnek gondolják. A hatóságok ilyen esetben felhatalmazást nyernek az illető fegyvereinek lefoglalására. Az orvosok ugyanakkor nem vonhatók felelősségre, ha veszélyes betegeikkel kapcsolatban "jóhiszeműen" nem tesznek bejelentést. Az illetékes bírók elrendelhetik az elmebeteg páciensek ambuláns kezelését.
A tulajdonosok kötelesek lesznek biztonságosan őrizni fegyvereiket, ha olyanokkal élnek egy háztartásban, akiket eltiltottak a fegyvertartástól.

New York államban megnövelik a fegyveres bűncselekmény esetén kiszabható büntetési tételeket. A decemberi websteri tragédia nyomán - amikor egy férfi egy felgyújtott házhoz kiérkező tűzoltókat lőtt agyon - törvénybe foglalták, hogy letöltendő életfogytiglanit kapjon az, aki egy mentés részvevőit gyilkolja meg.

  • kapcsolódó anyagok
USA