Szigorodó fegyvertartás az Egyesült Államokban - Obama elnök előterjesztette javaslatait és aláírt 23 rendeletet

2013.01.17. Jogi Fórum / MTI

A fegyvervásárlók átfogó ellenőrzéséről, bizonyos félautomata fegyverek árusításának betiltásáról és a tölténytárak kapacitása felső határának 10 lőszerben való maximálásáról szóló törvény mielőbbi elfogadását sürgette a kongresszustól szerdán Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök fehér házi sajtótájékoztatóján ezenkívül aláírta azt a 23 rendeletet, amelyet saját hatáskörben hozott meg a fegyveres erőszak visszaszorítása érdekében. Ezek a törvényhozás jóváhagyását nem igénylő intézkedések egyebek között előírják a szövetségi intézmények számára, hogy több, a fegyvervásárlók ellenőrzéséhez szükséges adatot hozzanak nyilvánosságra. A Járványvédelmi és Megelőzési Központok (CDC) hálózata feladatul kapta, hogy végezzen kutatásokat a fegyveres erőszak megelőzésének lehetőségéről.

A fegyvertartás szabályainak szigorítását célzó intézkedéscsomag végrehajtása összesen mintegy félmilliárd dollárba kerül majd. Obama a bejelentés során hangsúlyozta, hogy a szabályozás önmagában még nem vet véget a fegyveres gyilkosságoknak, de, mint mondta, "ha csak egy életet is megmenthetünk, akkor erkölcsi kötelességünk azt megpróbálni". Szavai szerint hivatalának teljes súlyát latba veti a fegyvertartás szabályainak szigorítása érdekében.

"Ezt (a lépést) már nem halogathatjuk tovább" - hangoztatta az elnök, rámutatva, hogy a 27 ember, köztük 20 kisiskolás halálát követelő, decemberi newtowni mészárlás óta mintegy 900 ember életét oltották ki lőfegyverrel az Egyesült Államokban. A connecticuti vérfürdő idejét Obama elnöksége legrosszabb napjának nevezte.

Az elnöki bejelentés nyomán várhatóan az eddiginél is erősebben fellángol majd a harc a fegyverlobbi és a fegyvertartás szigorításának hívei között. Egyes kérdésekben ugyanakkor lehet esély az előrelépésre, az AP hírügynökség és a GfK közvélemény-kutató intézet közös felmérése szerint ugyanis az amerikai felnőttek többsége támogatná a katonai típusú, gyorstüzelő fegyverek forgalmazására vonatkozó (2004-ben lejárt) tilalom visszaállítását. 84 százalékuk azt sem bánná, ha létrehoznának egy olyan szövetségi rendszert, amelyben az összes fegyvervásárló háttere ellenőrizhetővé válna. (A fegyverek mintegy 40 százalékát jelenleg olyan fegyverkiállításokon és egyéb magán vásárokon szerzik be az Egyesült Államokban, amelyek esetében nem szükséges a vásárló ellenőrzésére.)

51 százalék ellenben úgy véli, hogy a fegyvertartás korlátozása alkotmányos jogokat sért.

A kongresszus napirendjét az elkövetkező hetekben azonban nem ez a témakör, hanem a költségvetési plafon emelésének ügye fogja meghatározni. Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője arra figyelmeztette a kormányzatot, hogy a fegyvertartás szabályainak korlátozását a ház valószínűleg legkevesebb három hónap múlva fogja tárgyalni. Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője is előbbre sorolta a bevándorlás reformjának ügyét a fegyverek kérdésnél.

Az elnöki szerdai bejelentést megelőzően a fegyverlobbi legerősebb csoportja, a több mint 4 millió tagot tömörítő Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) televíziós hirdetést tett közzé, amelyben kifogásolta, hogy Obama elvetette a szövetségnek azt a gyerekek biztonságának javítását szolgáló javaslatát, hogy minden iskolát fegyveres őrizzen. Eközben az "elitista képmutató" iskolás lányaira a Secret Service emberei vigyáznak.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője közleményében "visszataszítónak és gyávának" nevezte az elnök gyerekeinek bevonását a kampányba.

Az Egyesült Államok a világ egyik leginkább felfegyverzett társadalma, ahol becslések szerint magánszemélyek mintegy 250-300 millió lőfegyvert birtokolnak. A fegyvertartás jogát az alkotmány szavatolja.
 

  • kapcsolódó anyagok
USA