A villamosközlekedés zajszennyező hatásáról - Az ombudsman a zajvédelmi szabályozás módosítását kezdeményezi

2013.01.17. Jogi Fórum / AJBH

A villamos kerekeinek éles csikorgása akkor is zavarhatja a környéken lakókat, ha a zajszint a hivatalos határértéken belül marad. Az ombudsman az üzemeltetőt műszaki megoldásra, az illetékes minisztert a zajvédelem szabályozásának módosítására kérte.

A környezetvédelmi felügyelőség a villamos végállomás fordulójában megmérte a zajszintet, és úgy találta, hogy az az előírt határértéken belül marad. A környező lakóházak lakói viszont azt panaszolták az ombudsmannak, hogy súlyosan zavarja őket egy meghatározott típusú villamos kerekeinek éles csikorgó hangja. Szabó Máté alapjogi biztos azt állapította meg, hogy a környezetvédelmi felügyelőség eleget tett a hatósági feladatainak, amikor mért és nem kezdeményezett hatósági eljárást, mert a zajszint nem érte el a szabályozásban meghatározott határértéket. A végállomáson kanyarodó villamos kerekeinek csikorgó zaja azonban így is nagymértékben zavarhatja a közelben lakókat. Az ombudsman ezért felkérte az üzemeltetőt, hogy a zajszennyező típust ne járassa a kora reggeli és a késő esti időpontokban, és találjon műszaki megoldást a hanghatások csökkentésére.

A panaszban leírt zajszennyezés hatékony és polgárbarát kezelése a hatályos jogszabályi környezetben nem megoldott. Az alapvető jogok biztosa azt javasolta az illetékes vidékfejlesztési miniszternek, hogy fontolja meg a szabályozás módosítását.

A teljes jelentés elolvasható →

  • kapcsolódó anyagok
KÖRNYEZETVÉDELEM
OMBUDSMAN
SZABÓ MÁTÉ