Az Európai Bizottság ösztönözni szeretné a biogazdálkodást Európában, ezért azt tanulmányozza, miként lehetne javítani a biogazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat, és hogyan lehetne még jobban fellendíteni a biotermékek iránti keresletet. A kérdésben az uniós polgárok, így a magyarok véleményét is várják.

Az Európai Bizottság magyarországi képviseletének honlapján kifejtették, az Európai Unióban szigorú szabályok vonatkoznak a bioélelmiszerekre, hogy a fogyasztók bizalommal vásárolhassák meg ezeket a termékeket. A szabályozás célja, hogy segítse az európai biogazdaságok térnyerését.

Jelenleg az unióban vásárolt élelmiszerek két százalékának van ökológiai tanúsítványa, és 200 ezer gazdaság – az összes termelőüzem 2 százaléka – folytat biogazdálkodást.

A bizottság ezért most azt tanulmányozza, miként lehetne javítani a biogazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat, és hogyan lehetne még jobban fellendíteni a biotermékek iránti keresletet. A folyamat részeként szeretnék kikérni a polgárok véleményét arról, miként lehetne egyszerűsíteni a szabályokat úgy, hogy megőrizzék az előírások színvonalát, és hogyan gondoskodhatnának arról, hogy – a szabályok által tiltott – géntechnológiával módosított szervezetek véletlenül se kerüljenek be a bio-élelmiszerláncba.
Arra is kíváncsiak, hogy a polgárok szerint népszerűsíti-e az ökotermékeket a címkézés, különösen az európai logó, amelyet már minden, az unióban előállított bioterméken fel kell tüntetni. Azt is megkérdezik, kell-e aktualizálnia a bizottságnak az ökológiai gazdálkodásról szóló 2004-es cselekvési tervét, szükség van-e a csalások megelőzését szolgáló ellenőrzések szigorítására, és hogy miként orvosolhatók a hatályos behozatali szabályok hiányosságai.

Az online konzultáció április 10-ig tart, további információ és a kérdőív a http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/organic/2013_hu.htm címen érhető el.

A bizottság a beérkezett válaszok és észrevételek figyelembe vételével dönt majd arról, hogy milyen lépéseket érdemes tennie. A tervek szerint a testület az év végén terjeszti elő javaslatait a szabályozás módosításáról.

Emlékeztetnek: jelenleg az élelmiszereket csak akkor lehet biotermékként forgalmazni, ha azok mezőgazdasági eredetű összetevői legalább 95 százalékban biogazdálkodásból származnak. A gazdálkodóknak ahhoz, hogy tevékenységük ökológiai termelésnek minősüljön, kerülniük vagy drasztikusan csökkenteniük kell a szintetikus vegyszerek, például a műtrágyák, rovarirtók, adalékanyagok és a gyógyászati készítmények használatát.