A kormány megsértette a nemzeti adatvédelmi felügyelet függetlenségét - Jóri Andrást támogatja az európai adatvédelmi biztos a luxemburgi bíróságon

2013.01.30. Jogi Fórum

Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos beavatkozóként lépett be abba a perbe, amelyben a magyar adatvédelmi biztos elmozdítását kifogásolják - tájékoztatott Jóri András volt adatvédelmi ombudsman keddi közleményében.

Az Európai Unió bíróságán per van folyamatban, mert az Európai Bizottság szerint a magyar kormányzat megsértette a magyar nemzeti adatvédelmi felügyelet függetlenségét. Ennek oka, hogy Jóri András egykori adatvédelmi biztos 2014 szeptemberéig tartó mandátumát idő előtt megszüntették, és felállították a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, amelynek élére nem a korábbi adatvédelmi biztost nevezte ki - áll a közleményben.

Az uniós bíróság honlapján publikált végzés szerint az európai adatvédelmi biztos beavatkozóként lépett be az ügybe, mégpedig "a magyar adatvédelmi biztos elmozdítását kifogásolva, az Európai Bizottság pernyertessége érdekében".

"Az európai adatvédelem egyik legfontosabb tekintélyének véleménye mindenképpen fontos ebben a vitában. Személyesen is jól esik a kiállás egy olyan pillanatban, amikor a magyar adatvédelem helyzete egyébként a mélyponton van" - fogalmazott közleményében Jóri András.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA