A Kúria elnöke 2013. január 25-én Strasbourgban részt vett az Emberi Jogok Európai Bíróságának a jogi évet megnyitó ünnepi ülésén, és az azt megelőző szemináriumon.

A szeminárium témája, amelyen az európai igazságszolgáltatási rendszerek 150 kiemelkedő személyisége, köztük legfelsőbb bírósági elnökök, alkotmánybírósági elnökök vettek részt, „Az Emberi Jogok Európai Egyezményének végrehajtása a gazdasági válság idején” volt.

A szemináriumon beszédet mondott Dean Spielmann, a Bíróság elnöke, Julia Laffranque, a Bíróság bírája, Françoise Tulkens, a Bíróság volt elnökhelyettese, Ioannis Sarmas, az Európai Számvevőszék tagja, és Lauri Mälksoo, a Tartui Egyetem professzora.

Felszólalásaikban valamennyien kiemelték annak fontosságát, hogy a gazdasági válság idején is biztosítani kell az emberi jogok védelmét, különös tekintettel az úgynevezett sérülékeny csoportokra, a migránsokra, a szabadságuktól megfosztott személyekre, és a létminimum közelében élőkre. Több előadó is megállapította, hogy bár az Emberi Jogok Európai Egyezménye nem tartalmaz szociális jogokat, mégis a Bíróság joggyakorlata kiterjesztette – különösen a magánélethez való joggal kapcsolatban – ezekre a jogokra is az Egyezmény alkalmazhatóságát.

A szemináriumot követő ünnepélyes ülésen felszólalásában a Bíróság elnöke, Dean Spielmann rámutatott: a 2012-es év különleges volt a Bíróság történetében, mert a statisztikai adatok alapján évek óta először tavaly tudta a Bíróság jelentősen csökkenteni ügyhátralékát, 150 ezerről 120 ezerre. Így már nem mondható el az a korábban többször idézett mondás, mely szerint a Bíróság saját sikerének vált az áldozatává.

Az ünnepi ülés résztvevőit köszöntötte a Francia Köztársaság igazságügy-minisztere, Christiane Taubira is. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy éppen a Bíróság esetjogára figyelemmel milyen sokat változott, és vált az emberi jogokat tisztelőbbé a francia igazságügyi rendszer.

Az ünnepi ülés harmadik felszólalója Theodor Meron, a volt Jugoszlávia területén elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekmények megbüntetésére létrehozott Nemzetközi Törvényszék elnöke volt, aki előadásában a nemzetközi humanitárius jog fejlődését, illetve a nemzetközi büntetőtörvényszékek és a Bíróság joggyakorlatának egymásra hatását mutatta be.