Németország a pénzügyi válság tanulságait levonva szigorítaná a banki és biztosítási felsővezetők büntetőjogi felelősségét: pénzügyi stabilitást veszélyeztető kötelességmulasztás esetén akár öt év szabadságvesztést is ki lehetne szabni – írja a Handelsblatt online kiadása.

 Mindezidáig alig volt rá példa, hogy a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztető kötelességmulasztásért felelősségre vontak volna egy felsővezetőt. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter tervei szerint ez már nem sokáig lesz így.

“A felsővezetők kockázatkezelési kötelességmulasztásainak büntetőjogi következményei lesznek, amennyiben az intézmény fennmaradása vagy a biztosítási szerződések teljesítése emiatt veszélybe kerül” – fogalmaz a Handelsblatt birtokában jutott, a hitelintézetek felszámolásának lebonyolítására és az ezzel járó kockázatok korlátozására készülő törvénytervezet.

A tervezet a kötelességszegésre öt évig terjedő szabadságvesztést és tizenegymillió euróig terjedő pénzbírságot ír elő büntetési tételként. A német pénzügyminisztérium szerint a kötelességszegés büntetésével nem korlátozzák a vállalkozói szabadságot, mivel, ahogy a tervezet fogalmaz: “a kockázatkezelés terén elkövetett kötelességszegés büntethetősége csak abban az esetben merül fel, ha a vállalat ténylegesen krízishelyzetbe került az elkövető szándékossága vagy hanyagsága miatt.”

A német pénzügyminisztérium a tervezetet szerdán terjeszti a kabinet elé.