Kispesten egy lelkes pedagógus ülnök – Kovács Péter – bemutató napokat szervez az osztályának, melyeken – többnyire szülők – ismertetik a munkájukat. Az ülnök tanár rendszeresen együtt tárgyal dr. Endrédy Zoltán bíróval. Így adódott a felkérés, hogy mutassa be bírói munkáját és a bíróságot a második osztályos diákoknak.

A rendhagyó órára február 11-én került sor a Vass Lajos Általános Iskola 2/A. osztályában.

Endrédy Zoltán bíró a gyerek életkorát figyelembe véve olyan előadást tervezett, melynek aktív részeseivé válhatnak a kisdiákok is. Ennek megfelelően a témák a következők voltak:

Hogy alakult ki a bíróság: miért volt káros a ősembereknek ha a törzs fele egy vita „rendezése” miatt kimaradt a vadászatból, a törzs/falu bölcs emberei döntésének elfogadása, a bíró szerepe a viták eldöntésében. Mennyi idő alatt és hogy válik valaki bíróvá: a gyerekek kiszámolták, hogy hány évet kell tanulni a bíróvá válásig, megtekintették, hogy mekkora irathalmot kell betanulni a szakvizsgára.

Megismerték, hogy mit csinál egy fogalmazó, mit egy titkár, és hogy készülnek fel a hivatásukra. Mi az ülnökök szerepe a bíróságon?

Megvitatták, hogy ki látott már filmen bíróságot és mit látott? Elmondták hogy szerintük mi zajlik egy tárgyalóteremben. Megbeszélték ki az ügyész, a védő, ki a felperes és az alperes és mi a szerepük a tárgyalóteremben, van-e Magyarországon kalapácsa és parókája a bírónak és miért visel talárt a bíró?

Mivel az osztályfők a tanítás mellett zenél is egy együttesben,a jogágak bemutatása egy képzeletbeli rockzenekar kalandjain keresztül történt, melynek a gyerekek adtak nevet.

Majd következtek a kérdések, melyek főleg a büntetőeljárásokkal voltak kapcsolatosak. Az általuk feltett kérdések alapján megbeszélték, hogy mi a különbség a rablás és a lopás között, mi a gondatlanság (közlekedési bűncselekmények kapcsán), és mi a garázdaság.

A rendhagyó órát követően az osztály átsétált a kispesti bíróságra, ahol megnéztek egy tárgyalótermet, megtekintettek egy bírósági iratot, melynek nem a tartalma, hanem a mérete hatott sokkolóan. A bátor vállalkozók felpróbálhatták a talárt és szabadon kérdezhettek a Bíró úrtól. A gyerekek megtudakolták, hogyan kerül a bíróságra a bűnöző és ítélt- e már halálra valakit a Bíró úr. Legvégül – a gyerekek nem kis örömére – az egész osztályt bezárták a bíróság előállító helyiségbe!

A rendhagyó osztályfőnöki óráról készült részletes képes beszámolót az osztály honlapján is megtekinthetik  →