Magyarország csatlakozik az Egységes Szabadalmi Bíróság létrehozásáról szóló megállapodáshoz – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium va.sárnap

A kormány felhatalmazást adott az Egységes Szabadalmi Bíróság (ESZB) létrehozásáról szóló megállapodás aláírására. A megállapodás aláírásával lezárul egy hosszú tárgyalási folyamat, amely szorosan összefügg a megerősített együttműködés keretében létrehozott egységes hatályú európai szabadalomról szóló uniós rendeletek elfogadásával – olvasható a közleményben.

Mint írták, az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége során elért siker fontos elismerése, hogy – várhatóan 2014-től – Budapest ad otthont az Egységes Szabadalmi Bíróság bíróképző központjának.

Az ESZB az egységes hatályú európai szabadalmakkal és a részes államokban hatályos “klasszikus” európai szabadalmakkal összefüggő peres eljárások lefolytatására hivatott nemzetközi bírósági szervezet.

A megállapodás magyarországi hatálybalépését követően a Magyarországon hatályosított európai szabadalmakkal kapcsolatos bitorlási, megsemmisítési és nemleges megállapítási ügyekben a hazai bíróságok és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala helyett az ESZB jár el. Ezek az eljárások az átmeneti – legalább hétéves – időszakban még a nemzeti bíróságok és hatóságok előtt is megindíthatók, ezt követően azonban az ESZB ilyen ügyekben kizárólagos joghatósággal rendelkezik majd – olvasható a közleményben.

A szabadalmi reformot megvalósító uniós jogszabálycsomagot az Európai Parlament támogatását követően a Tanács 2012. december 17-én fogadta el. Az ESZB létrehozásáról szóló megállapodást február 19-én írják alá a szerződő tagállamok Brüsszelben. Az aláírást követően megkezdődhet a megállapodás ratifikálási folyamata és az új rendszer kiépítése, így már akár 2014-ben 25 – Horvátország csatlakozásával 26 – tagállamra kiterjedő hatályú szabadalmi oltalmat szerezhetnek a szabadalmi bejelentők – zárul a közlemény.