Majdnem minden negyedik orosz állampolgár ellen jogtalanul indítottak tavaly büntetőeljárást – derült ki az orosz legfelsőbb bíróság elnökével készített beszélgetésből, amelyet kedden közölt a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap.

Vjacseszlav Lebegyev elmondta, hogy tavaly egymillió személyből 230 ezer ellen szüntették meg a bíróságok a büntetőeljárást különböző eljárási hibákra hivatkozva.

A legfelsőbb bíróság elnöke bírálta az oroszországi igazságszolgáltatás törvényi hátterét, mondván, hogy annak instabilitása negatívan hat a jogalkalmazási gyakorlatra. A büntető törvénykönyv és -eljárási törvény módosításai miatt a bírák az évente 1 millió személy ügyében hozott döntés mellett további 500 ezer határozatot hoznak, hogy összhangba hozzák az ítéleteket az új előírásokkal.

Vjacseszlav Lebegyev kiemelte, hogy az interjú megjelenése napján kezdődött országos bírói értekezleten elfogadták azt az új etikai kódexet, amelynek betartása révén a bírák megőrizhetik függetlenségüket, objektivitásukat és elfogulatlanságukat az ügyek vizsgálatakor.

Az utóbbi három évben negyedével csökkent az orosz állam ellen saját polgárai által az Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott keresetek száma – hangsúlyozta a legfelsőbb bíróság elnöke. Amíg 2010-ben 14 309, 2012-ben már “csak” 10 755 beadványt regisztráltak Strasbourgban. Tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága 22 358, Oroszországból beérkezett beadványt vizsgált meg, és abból 22142-t nem fogadott be, azaz 99 százalékukat elutasította – állította Lebegyev.

Oroszországban az ellenzék azzal vádolja a bírói rendszert, hogy az korrupt és nem független a politikai hatalomtól.

Vjacseszlav Lebegyev a Rosszijszkaja Gazetának arról is beszélt, hogy az országban továbbra is a tulajdon elleni bűncselekmények teszik ki a büntetőügyek nagy részét és e mögött hosszú ideje társadalmi okok állnak. A tavaly elítéltek 66 százalékának nem volt munkája. A gyilkosságért elítéltek többsége, 9 ezer személy, szintén ebből a társadalmi rétegből került ki. 73 százalékuk ittasan követte el tettét.

Továbbra is magas a kábítószer-kereskedelem miatt elítéltek száma Oroszországban. Több mint 100 ezer főről van szó.

Az utóbbi tíz évben ugyanakkor csökkent a tényleges szabadságvesztésre ítéltek száma Oroszországban – emelte ki a legfelsőbb bíróság elnöke. Míg 2010-ben 260 ezer főnek kellett börtönbe vonulnia, 2012-ben 200 ezerre csökkent a számuk.