Megegyezés született a távolléti díj számításáról, a hatályos szabályok hamarosan úgy változnak, hogy a kifizetett munkabér független legyen a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményéből.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring Bizottsága szerdai ülésén áttekintette és megvitatta a távolléti díjjal kapcsolatos hatályos szabályozást. Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. Ennek megfelelően rövidesen megkezdődik az elfogadott szabályozási iránynak megfelelő új normaszöveg kidolgozása – írja az NGM.

A tárca álláspontja változatlan: a munkabér a szabadság miatti távollét miatt sem lehet kevesebb, mint a kötelező legkisebb munkabér, illetve a garantált bérminimum – jogszabályban előírt – összege. Közleményük kiemeli: a törvény által megadott számítási mód alkalmazása nem kötelező, a Munka törvénykönyve a munkavállaló javára történő eltérést a munkaszerződésben, illetve a kollektív szerződésben megengedi.

Érdekképviseleti vezetők és munkajogászok is jelezték korábban, hogy a jelenlegi Munka törvénykönyvében hiányos a távolléti díj számításának szabályozása. Legalább féltucat olyan eset lehetséges, amikor a munkavállaló jogszerűen kap a minimálbérnél kevesebbet, ezt azonban egy egyszerű technikai módosítással kezelni lehetne.

Kapcsolódó cikkek:

Hiányos a távolléti díj számolásának szabályozása →

Szabadság, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, távolléti díj – Az új Munka Törvénykönyvének január 1-től hatályos szabályairól →