Erőteljes európai fellépést sürget a médiaszabadság és a sajtó sokszínűségének biztosítására az az állásfoglalás, amelyet csütörtökön nagy többséggel fogadott el az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokért felelős szakbizottsága, a LIBE.

“A parlament felszólítja a tagállamokat és az európai intézményeket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket, ha bárhol a sajtószabadság megsértését tapasztalják. Felkéri az Európai Bizottságot, hogy jogszabályban kötelezze az országokat a médiahatóságok függetlenségének garantálására. A jelentés kimondja, hogy ezek a testületek nem kerülhetnek sem a kormány, sem a parlamenti többség, sem bármely társadalmi csoport befolyása alá” – ismertette a szavazás után Göncz Kinga az állásfoglalás tartalmát.

Az MSZP EP-képviselője a dokumentum egyik kidolgozója volt.

A magyar szocialisták EP-delegációjának közleménye szerint a magyar médiatörvény körüli viták is ihlették a parlamenti állásfoglalás-tervezetet, amely a bizottsági voksolás után a plénum elé kerül, és előreláthatólag az áprilisi strasbourgi plenáris ülésen szavaznak róla.

A dokumentum azt vizsgálja, hogy milyen közösségi szabályozásra van szükség a sajtószabadság biztosításához.

“Nem javaslunk túlszabályozást, sőt a jelentés kifejezetten méltatja a média önszabályozó testületeinek szerepét. Ugyanakkor a sajtószabadság elleni támadások Magyarországon és más tagállamokban is arra indították a parlamentet, hogy megfogalmazza, mely területeken tartja szükségesnek az uniós fellépést. Elsősorban a már meglévő jogszabályok, így az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv módosításával szeretnénk elérni, hogy az Európai Unióban többé ne fordulhasson elő az, ami a magyarországi médiával történik” – húzta alá Göncz Kinga.

Az állásfoglalás felszólítja az uniós intézményeket, köztük az Európai Bizottságot és az Alapjogi Ügynökséget, hogy kövessék nyomon a médiaszabadság helyzetét az egyes tagállamokban, és a tapasztalataikról készítsenek évente jelentést. Sürgeti az audiovizuális irányelv módosítását annak érdekében, hogy a tagállamok biztosítsák a média szabályozó hatóságainak függetlenségét.

Göncz Kinga javaslatára került a jelentésbe az a kitétel, amely felszólítja az Európai Bizottságot annak ellenőrzésére, hogy a szabályozó testületek betartják-e a szankcióik szükségességére és arányosságára vonatkozó előírásokat.

“A dokumentumban hangsúlyozzuk a közmédia függetlenségének, továbbá stabil, megfelelő finanszírozásának a fontosságát is. Javaslatomra bekerült a jelentésbe, hogy biztosítani kell a hírügynökségek függetlenségét, és el kell kerülni a hírmonopóliumok létrejöttét” – közölte Göncz Kinga.

Hozzátette: az állásfoglalás szerint az államnak – hirdetéseken, szponzoráción keresztül – nem szabad nyomást gyakorolnia a független sajtóra.