Tavaly országszerte havonta csaknem huszonháromezer ügyben döntöttek úgy a bíróságok, hogy a meg nem fizetett pénzbírságot elzárásra változtatják.

Elképesztő mértékben nőtt tavaly az olyan bírósági döntések száma, amelyekkel letöltendő büntetéssé változtatták át a ki nem fizetett pénzbírságot: míg 2011-ben országszerte átlagosan havonta három-négyezer ilyen eset volt, tavaly ez a mutató már megközelítette a huszonháromezret. Pénzbírságot számos ok miatt szabhatnak ki, többek között közlekedési szabálysértés, vagy például lopás miatt. Az emelkedés hátterében a tavaly módosított szabálysértési törvény áll, ami jelentős mértékben kibővítette a helyszíni bírságok körét. Mindez azzal járt, hogy több embert büntettek meg, akik közül viszont sokan nem fizetnek határidőre.

“Valóban nagyon jelentős mértékben emelkedett a szabálysértési ügyek száma” – mondta érdeklődésünkre Hajdu István, a Pécsi Járásbíróság elnöke. – “Ez a bíróságok számára is megterhelő. Esetünkben például az erre kijelölt bírósági titkárok mellett büntetőbírákat is kénytelenek voltunk bevonni az ilyen ügyek tárgyalásába” – tette hozzá.

A pénzbírság kiszabását követően harminc nap áll rendelkezésre a fizetésre. Ezután további három munkanapjuk van az érintetteknek arra, hogy közérdekű munkavégzésre jelentkezzenek, ha nem tudnak vagy nem akarnak fizetni. Ha viszont ezt sem teszik, ügyük bíróságra kerül, a bíróságok pedig elzárásra változtatják a pénzbüntetést. Ennek napi tétele változó, általában ötezer forint körüli összeg. Még ekkor is dönthetnek a fizetés mellett a megbírságoltak, sőt később is: a zárka ajtaja azonnal nyílik, ha befizetik a büntetést.

További részletek a pénteki Dunántúli Naplóban