Jogerősen három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt hétfőn a román legfelső bíróság két volt minisztert a bukaresti sajtó által “májashurka-ügyként” emlegetett korrupciós perben.

A vádirat szerint 2007-ben a mezőgazdasági minisztérium élén álló Decebal Traian Remes több ízben fogadott el – a tárca korábbi vezetőjének, Ioan Avram Muresannak a közvetítésével – ajándékot és csúszópénzt egy üzletembertől előnyös állami megrendelésekért cserébe.

A nyomozók lefilmezték, amint Remes átveszi a 15 ezer eurós csúszópénzt Muresantól, illetve amint Muresan a megvesztegetés további részét képező – az ügyészek szerint májas hurkát és pálinkát tartalmazó – csomagot elviszi Remes házához. A felvételeket a román közszolgálati televízió is bemutatta, Remes másnap lemondott a miniszteri tisztségről.

A “májashurka-ügy” élénk közvitát váltott ki a román médiában az ügyészség által kiszivárogtatott bizonyítékok miatt is. Romániában bevett gyakorlat az úgynevezett “médialincselés”, amikor a nyomozóhatóságok információk kiszivárogtatásával lehetetlenítik el a meggyanúsított politikusokat a bírósági tárgyalás, olykor éppenséggel a bűnvádi eljárás beindítása előtt.

Remes hétfőn délelőtt önként jelentkezett a Máramaros megyei rendőrségen.

Muresan már börtönben ül egy másik korrupciós ügy miatt. Tavaly májusban a román igazságszolgáltatás – személyében – első ízben ítélt el jogerősen letöltendő börtönbüntetésre egy volt kormánytagot: Muresan hét év börtönbüntetést kapott amiatt, hogy 1996 és 2000 között mezőgazdasági miniszterként a tárca rendelkezésére álló pénzek eredeti rendeltetését megváltoztatta, 1,6 milliárd eurós kárt okozva a román államnak.