Pénteken életbe léptek azok az uniós előírások, amelyek a légi, a vasúti és a hajóközlekedésben érvényes jogokhoz hasonló jogosultságokat biztosítanak az autóbusszal közlekedők számára is az EU egész területén.

E jogok közt szerepel egyebek közt a megkülönböztetés tilalma az állampolgárság alapján a tarifák és egyéb szerződési feltételek tekintetében, illetve a megkülönböztetés-mentesség a fogyatékossággal élő és csökkent mozgásképességű személyekre vonatkozóan. Az ilyen utasoknak térítésmentes segítséget kell biztosítani a kijelölt autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon, valamint kártérítést kell fizetni a mozgást segítő eszközök elveszítéséért vagy megrongálódásáért.

Szintén az utasjogok fontos elemének számít a megfelelő utastájékoztatás az utazás előtt és alatt, valamint általános információk közzététele az utasok jogairól az autóbusz-állomásokon és az interneten.

A menetjegy árát az autóbusz-közlekedésre mostantól érvényes európai szabályozás értelmében vissza kell téríteni vagy módosított útvonalat kell biztosítani abban az esetben, ha túlfoglalás történt, ha járatot töröltek, vagy ha az indulás becsült ideje több mint két órával eltolódik, feltéve, hogy a járat legalább 250 kilométeres távolságú. Ilyen esetekben ha a fuvarozó nem ajánl fel az utas számára a jegy árának visszatérítése helyett útvonal-módosítási lehetőséget, akkor a teljes jegyár visszatérítésén túl a jegyár 50 százalékának megfelelő kártérítés is jár.

Amennyiben törölnek olyan járatot, amely legalább 250 kilométeres távolságú és több mint 3 óra menetidejű, vagy amennyiben ilyen járat indulása több mint 90 perc késedelmet szenved, akkor étkezést, frissítőt, szükség esetén szálláshelyet is biztosítani kell.

Általános érvényű uniós szabály lett az autóbusszal közlekedők utasjogait illetően az is, hogy balesetből eredő elhalálozás, személyi sérülés, valamint poggyász elvesztése vagy károsodása esetén kártérítés jár.