Megkezdődött az MVM-ügy bírósági tárgyalása Kaposváron kedden – közölte a sonline.hu. Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség K. Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezérigazgatóját és további öt vádlott-társát, akik a vád szerint tizenöt milliárd forint kárt okoztak az MVM-nek – olvasható a tudósításban.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség K. Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezérigazgatóját és további öt vádlott-társát, akik a vád szerint tizenöt milliárd forint kárt okoztak az MVM-nek – olvasható a sonline.hu tudósításában.

A Kaposvári Törvényszéken – egy korábbi, januári elnapolás után – érdemben kedden megkezdett tárgyaláson az egykori cégvezető, a másodrendű vádlott Sz. András hajdani vezérigazgatói főtanácsadó és négy társuk – K. László korábbi miniszter, jelenleg energetikai cégvezető, K. József, a Paksi Atomerőmű egykori vezérigazgatója és az atomerőmű két osztályvezetője, B. László és Cs. András került a vádlottak padjára.

A lap beszámolója szerint a tárgyalás első hetven percében az ügyészség képviselője ismertette a vádiratot. A vádhatóság szerint az MVM K. István vezérigazgatósága idején erősíteni akarta térségbeli pozícióit, ám ezt a törekvést K. István, továbbá a másodrendű vádlott, valamint a cég azóta elhunyt gazdasági igazgatója arra használta fel, hogy a jó anyagi pozícióban lévő MVM, valamint a cégcsoporthoz tartózó cégek nevében előnytelen szerződéseket kössön külföldi cégekkel.

Az elsőrendű vádlott, az MVM, a Paksi Atomerőmű és a BKV egykori vezérigazgatója hosszú vallomásában ártatlannak vallotta magát. Azzal érvelt, hogy nem károkozás volt a célja a beruházásokkal, hanem a villamosművek bevételeinek növelése. Állította, ha nem kellett volna távoznia posztjáról, az általa beindított projektek nem futnak vakvágányra, és mára már jelentős profitot termelnek.

Vallomásában – amelyet betegségére hivatkozva egyszer másfél órára megszakított – kitért arra, hogy az ügyészség elutasította minden indítványát, amelyet az üggyel kapcsolatban tett, ráadásul a vádhatóság egy nappal a meggyanúsítása után már le is zárta a nyomozást. K. István szerint a nyomozati iratok között több idegen nyelvű is akad, amelyeket nem lehetne figyelembe venni a per során.

A hét további napjaira is kitűzött tárgyalás szerdán a másodrendű vádlott, Sz. András meghallgatásával folytatódik, K. László pedig csütörtökön tehet vallomást a törvényszék előtt.