Az ukrán vezetés meg akarja fosztani képviselői mandátumától Szerhij Vlaszenkót, Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök védőjét, emiatt kedden az ellenzék ismét megakadályozta, hogy a parlament ülésezzen.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitika főképviselője, valamint Stefan Füle bővítési biztos közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát az ügy kapcsán. Felszólították Kijevet, hogy tartózkodjon a bíróságok “politikai célokra” történő felhasználásától. Figyelmeztették továbbá az ukrán vezetést, hogy maradéktalanul teljesítse a február 25-i ukrán-EU csúcstalálkozón megfogalmazott követelményeket.

Szerhij Vlaszenko, a Timosenkót támogató Haza párt frakciójának tagja ellen Volodimir Ribak házelnök bírósági kerestet nyújtott be, amely szerint a honatya képviselősége összeférhetetlen ügyvédi tevékenységével, ezért kéri, hogy vegyék el tőle a mandátumát.

A legfőbb adminisztratív bíróság egyelőre nem hozott döntést az ügyben, a meghallgatásokat szerdán folytatja a testület.

A három ellenzéki erő, a Haza, a Vitalij Klicsko ökölvívó vezette UDAR (Ütés) és a nacionalista Szabadság párt – követelve a kereset visszavonását – az elnöki emelvény köré állva ismét megakadályozta, hogy ülést tartson a parlament.

Az ellenzékiek szerint jogellenes a Vlaszenko ellen benyújtott kereset, amely precedenst teremthet arra, hogy ellenzéki képviselőket minden alap nélkül megfosszanak a mandátumuktól.

Vlaszenko korábban bejelentette, hogy ügyvédi tevékenységét felfüggesztette, jelenleg a Timosenko védelmét ellátó csapatban mint jogi szakértő vesz részt. Meggyőződése, hogy a mandátumát – egyben képviselői mentelmi jogát – azért akarják elvenni tőle a hatalom képviselői, hogy koholt vádak alapján eljárást indítsanak ellene és bebörtönözzék.

A parlament ülésezését februárban csaknem három héten át bojkottálta az ellenzék, követelve, hogy a kormánypártiak ne szavazzanak hiányzó képviselőtársaik helyett. A bojkottot mindössze fél órára oldották fel február 22-én – három nappal a brüsszeli EU-ukrán csúcstalálkozó előtt -, hogy megszavazzanak egy nyilatkozatot Ukrajna európai integrációs törekvéseinek támogatásáról.