A bírósági tárgyalások nyilvánosságáról - Az év végére elkészülhet a jogszabálytervezet

2013.03. 7. Jogi Fórum / birosag.hu

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke bízik benne, hogy az év végére elkészülhet a sajtó és a bíróságok szempontjait egyaránt tükröző jogszabálytervezet a bírósági tárgyalások nyilvánosságáról.

Az OBH elnöke erről azzal kapcsolatban beszélt szerdán a csongrádi megyeszékhelyen, hogy elsőként jött létre a sajtó és a bíróságok munkáját segítő együttműködési megállapodás a Szegedi Ítélőtábla, a Szegedi Törvényszék, illetve országos kereskedelmi tv-csatornák, portálok és helyi médiumok között.

A sajtó jogos igénye, hogy részletesen tájékoztasson a tárgyalótermekben elhangzottakról, a bíróságokat ugyanakkor eljárásjogi és adatvédelmi szabályok kötik - mondta Handó Tünde.

Különböző hatóságok, bírósági fórumok, konferenciák a közelmúltban is foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel. Szükség lenne olyan törvényre, amely mindenki számára végső és biztos eligazodási pontot ad a tárgyalások nyilvánosságával kapcsolatban - hangsúlyozta az elnök.

A törvények azonban nem születnek meg egyik napról a másikra, és a jogszabályok jellemzője, hogy nem rendezhetnek minden élethelyzetet – mondta az OBH vezetője, hozzátéve: ezért fontos a Szegeden létrejött megállapodás, amely megteremti a kereteket ahhoz, hogy a médiumok megfelelő időben kapjanak információkat, és így hitelesen és pontosan tájékoztassák a közvéleményt.

Az OBH mindent megtesz annak érdekében, hogy a csongrádi megyeszékhelyen kialakult gyakorlat az egész országban elterjedjen - tudatta Handó Tünde.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
SAJTÓ
HANDÓ TÜNDE