Új területeket is vizsgál idén az adóhatóság - A NAV ellenőrzési irányelveiről

2013.03. 7. Jogi Fórum / MTI

Új területeken is ellenőrzéseket indít a NAV 2013-ban, így először jelennek meg a környezetvédelmi termékdíjjal és a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos vizsgálatok, valamint ellenőrzésre számíthatnak az adócsökkentő támogatásokat nyújtó vagy fejlesztési adókedvezményt igénybe vevő vállalkozások, az internetes kereskedők, és változatlanul vizsgálati slágerterület lesz az áfa - hívja fel a figyelmet a Mazars az adóhatóság ellenőrzési irányelvei alapján.

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések 2013 januárjával kerültek át a vámhatóságtól az adóhatósághoz - ismerteti a nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

Ezek a célzott vizsgálatok Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere szerint elsősorban a közösségen belülről csomagolóanyagot vásárló, illetve belföldön ilyen termékeket előállító vállalkozásokat érintik, és elsősorban azon cégek számára veszélyesek, amelyek az ellenőrzések alacsony szintje miatt eddig elhanyagolták a termékdíjfizetéssel és nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeiket.

Az áfával kapcsolatos visszaélések magas aránya miatt 2013-ban is a fókuszban maradnak az ehhez kapcsolódó ellenőrzések, a belföldi összesítő jelentések ez évi bevezetése pedig egyszerűbbé teszi az adóhivatal preventív erőfeszítéseit.

Nyári Zsolt szerint a statisztikából kiderül, hogy a NAV az idén a tavalyi erőforrások mintegy négyszeresét fordítja majd az áfa-visszaigénylések vizsgálatára, és várhatóan jelentősen nő az áfára vonatkozó kiterjesztett ellenőrzések száma is.

A NAV vizsgálni fogja az ugyancsak ettől az évtől bevezetett pénzforgalmi elszámolás áfa levonásával kapcsolatos szabályainak betartását, és a figyelmetlenséget várhatóan itt is szankcionálni fogják.

Továbbra is kiemelt vizsgálati téma a kapcsolt vállalkozások ellenőrzése - az elmúlt években jelentősen nőtt a NAV kompetenciája ezen a területen. A NAV irányelvekből pedig kiderül, hogy folytatódnak a 2012-ben elkezdődött munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos ellenőrzések is.

Nyári Zsolt szerint érdekesség az idei irányelvekben, hogy megkülönböztetett adóhatósági figyelemben részesülnek majd a látványcsapatsportoknak nyújtott céges támogatások. Ugyancsak az idei újdonságok között említette a szakember az internetes értékesítések monitoringját. Megjegyezte, hogy az idén bevezetésre kerülő pénzügyi tranzakciós illetéket, mint új adónemet ugyancsak fokozottan ellenőrzi a NAV.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
NAV