Nyomozati titkot sértett a volt olasz kormányfő - Silvio Berlusconit egy évre ítélte első fokon a milánói bíróság

2013.03. 8. Jogi Fórum / MTI

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt egy év, testvérét, Paolót két év három hónap szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a milánói bíróság nyomozati titok megsértése miatt, a Bnl-Unipol néven ismert perben.

Silvio Berlusconinak az ítélet értelmében 80 ezer eurós kártérítést is fizetnie kell az ügy sértettjének, Piero Fassino balközép politikusnak, jelenlegi torinói polgármesternek.

A vád tárgya, hogy a Berlusconi család birtokában lévő Il Giornale napilap 2005-ben leközölte egy ügyészség által lehallgatott telefonbeszélgetés szövegét annak ellenére, hogy az titkos nyomozati információnak számított. Az újság Fassino - a Baloldali Demokraták (DS) párt volt főtitkára - és Giovanni Consorte, az Unipol bank elnöke közötti lehallgatott telefonbeszélgetés szövegét közölte a Banca Nazionale del Lavoro (Bnl) felvásárlásáról.

A vádlottakat ugyanakkor felmentették az orgazdaság vádja alól. Berlusconi ügyvédei szerint "meglepetés" az első fokú ítéletet, amely a "Berlusconival szembeni bizonyítékok nélkül született".

"Annyira azért nem lepett meg: Berlusconi ellen a milánói bíróságon nem is születhetett volna más ítélet. Olaszországban Berlusconi a legelső, akit ilyen váddal ítélnek el" - hangoztatta Piero Longo védőügyvéd.

A Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) párt az ítélettel egy időben megerősítette, hogy március 23-án Rómában demonstrációt tart az "ellenfeleivel szemben politikai harcot folytató ügyészségekkel szemben". A tiltakozás a Forza Italia (Hajrá Olaszország) nevet kapja a Berlusconi által 1994-ben alapított pártot idézve.

"Ez az ítélet lázadást fog kirobbantani! A nyomozati titok Olaszországban vicc, mindenhol állandóan közlik a telefon-lehallgatásokat!" - nyilatkozta Sandro Bondi PdL-politikus. A párt szóvivője, Daniele Capezzone hozzátette, "az ügyészek nem fogják tudni felborítani az urnák eredményét" hangsúlyozva, hogy a Berlusconi vezette jobbközép koalíció a második helyen futott be a február 24-25-i parlamenti választásokon.

Berlusconit pénteken is a milánói bíróságra várják a Ruby-per újabb tárgyalására, de a politikus jelezte, hogy a Mario Montival való találkozója miatt nem tud jelen lenni. A Ruby-perben várhatóan március 18-án hirdetnek ítéletet, ezt az adócsalásról szóló Mediaset-per ítélete követi március 23-án.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
OLASZORSZÁG