Egységes európai büntetési tételek a sportot elöntő korrupció ellen - Az EP állásfoglalás

2013.03.14. Jogi Fórum / MTI

Az európai országok vezessenek be egységes büntetési tételeket a sportot elöntő korrupció ellen, és fogadjanak el etikai kódexet a labdarúgómérkőzések résztvevői - ezt a kérést az Európai Parlamentben (EP) csütörtökön elfogadott állásfoglalás tartalmazza.

A meccsek megbundázásáért Európa-szerte eltérő szankciók vannak életben - állapította meg a strasbourgi állásfoglalás kiindulópontjául szolgáló, Emine Bozkurt holland szocialista EP-képviselő által jegyzett tanulmány - tudatta az EP Magyarországon működő tájékoztatási irodája.

A futballmérkőzések eredményeinek manipulálása ellen harcolók hatékonyabb koordinációjára és együttműködésére van szükség. A sportszervezetek, az igazságszolgáltatási szervek és a fogadóirodák között az információcserét és a hatékonynak bizonyuló eszközök megosztását kell elsősorban javítani, például nemzeti koordinációs szervek felállításával - fogalmaztak a képviselők az állásfoglalásban.

A korrupcióba keveredett személyek nevének más tagállamok hatóságaival való megosztása révén elejét lehetne venni annak, hogy a csalók egyszerűen más székhelyre tegyék át az illegális tevékenységet - vélték a képviselők. Az EU-s jogszabályok betartatása érdekében a tagállamok az interneten virágzó, törvénytelen és anonim weboldalakat vizsgáló közös nyomozói egységeket is felállíthatnának.

Az állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot, hogy az illegális fogadások és bundázások elleni harc részeként nevezze meg azokat az ázsiai országokat, ahol valóságos sportfogadási paradicsomok léteznek. Az EP azt is kéri, hogy a bizottság javasolja etikai kódex elfogadását minden játékos, játékvezető és a műszaki személyzet számára abban a jövőre tervezett ajánlásban, amelynek célja a meccseredmények manipulálásának megelőzése.

Magyarországon 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének befolyásolása miatt eddig 50 embert gyanúsítottak meg az EP-tanulmány apropójául szolgáló nemzetközi bundabotrányban.

Kapcsolódó cikk:

Nemzetközi bundabotrány - Sok száz manipulált labdarúgó mérkőzés Európában és Európán kívül - 50 magyar gyanúsított →
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
SPORTJOG
EURÓPAI PARLAMENT
KORRUPCIÓ