Magyarország részt vesz a fegyverkereskedelmi egyezmény kidolgozásában - ENSZ zárókonferencia a fegyverkereskedelmi szerződésről

2013.03.19. Jogi Fórum / MTI

Magyarország ellenzi az illegális fegyverkereskedelmet, aktívan részt vesz a vonatkozó szerződés kidolgozásában - közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője hétfőn.

Kaleta Gábort azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az Amnesty International a nap folyamán közölte, Martonyi János külügyminiszterhez fordult, kérve, tegyen meg mindent, hogy az ENSZ konferenciáján hatékony, erős emberi jogi garanciákat tartalmazó fegyverkereskedelmi szerződés szülessen.

Az ENSZ március 18. és 28. között tartja a fegyverkereskedelmi szerződésről (Arms Trade Treaty, ATT) szóló zárókonferenciát.

A jogvédő szervezet közleménye szerint Magyarországnak határozottan kell képviselnie a nemzeti és az uniós álláspontot. Olyan nemzetközi szerződésre van szükség, amely vonatkozik a hagyományos fegyverek és lőszerek nemzetközi kereskedelmére és szállítására, továbbá megköveteli az államoktól, hogy akadályozzanak meg minden olyan szállítmányt, amely az emberi jogok megsértéséhez járulhat hozzá.

A Külügyminisztérium sajtófőnöke hangsúlyozta: Magyarország ellenzi a fegyverek illegális terjesztését, és maradéktalanul betartja a vonatkozó nemzetközi egyezményeket, illetve a magyar jogszabályokat. A fegyverkereskedelmi szerződés kidolgozásában Magyarország aktívan részt vesz - tette hozzá.

A hagyományos fegyverek nemzetközi kereskedelmét szabályozó ATT-szerződéssel kapcsolatban elmondta: ebben rögzítenék többi között, hogy fegyverek csak "biztonságos felhasználókhoz" kerülhessenek. A gyártó országok megvétózhatnák például a fegyverek továbbadását, ha erről nem lennének meggyőződve.
 

  • kapcsolódó anyagok
ENSZ
FEGYVEREK
AMNESTY INTERNATIONAL