Minimális betűméret jogszabályban meghatározva - Ombudsman a közszolgáltatók dokumentumainak olvashatóságáról

2013.03.21. Jogi Fórum / AJBH

A dokumentum közérthetősége és egyértelműsége mellett az is fontos, hogy a címzett egyáltalán el tudja olvasni a közszolgáltatótól kapott iratot. Egy panaszbeadvány nyomán azt javasolja Szabó Máté ombudsman, hogy jogszabályban határozzák meg a közszolgáltatók dokumentumainak minimális betűméretét.

A panaszos nagyon nehezen tudta olvasni az elektronikus hírközlési szolgáltatójától kapott apró betűs tájékoztatót – ezért kérte az alapvető jogok biztosának segítségét. Az ombudsman nem először vetette fel ajánlásában ezt a problémát. Néhány éve már szóvá tette például, hogy a közlekedési helyszíni bírság dokumentumán olyan apró volt a szöveg, hogy a megbírságolt nem tudta elolvasni, de mert alá kellett írnia, akaratán kívül elismerte a szabálysértést.

A szolgáltató számára a jogszabály előírja a közérthetőség, ellentmondás-mentesség és áttekinthetőség követelményét. A biztos hangsúlyozta, hogy szerződéses jogviszonyban a másik féltől kapott dokumentumok és értesítések kiemelkedően fontosak, ám hiába érthető, áttekinthető a szöveg, nem éri el a célját, ha az alkalmazott betűméret miatt egyesek számára nehezen vagy egyáltalán nem olvasható.

Az ombudsmannak küldött panasz egy elektronikus hírközlési szolgáltatót érintett, de mert az olvashatóság követelményének valamennyi közszolgáltató gyakorlatában érvényesülnie kell, a biztos a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszter intézkedését kérte.

A teljes jelentés elolvasható →

  • kapcsolódó anyagok
OMBUDSMAN
KÖZSZOLGÁLTATÁS
SZABÓ MÁTÉ