Elutasította az Szabad véleménynyilvánítás vagy szerzői jogsértés? - Emberi Jogok Európai Bírósága a The Pirate Bay keresetét

2013.03.21. Jogi Fórum / HENT

Az Emberi Jogok Európai Bírósága helybenhagyta a svéd bíróság azon döntését, amely letöltendő szabadságvesztésre és nagyobb összegű pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a The Pirate Bay alapítóit.

A svéd bíróság 2009-ben egy év letöltendő szabadságvesztésre és 3,3 millió euró összegű pénzbüntetés megfizetésére ítélte az oldal két alapítóját, Fredrik Neij-t és Peter Sunde Kolmisoppi-t, miután megállapította, hogy a The Pirate Bay torrentoldal üzemeltetésével szerzői jogi jogsértést követtek el. Az alapítók fellebbeztek az ítélet ellen, amelynek eredményeként a bíróság a kiszabott börtönbüntetést mérsékelte, ellenben a pénzbüntetés összegét 5 millió euróra emelte.

Neij és Sunde az eredménytelen svédországi fellebbezési kísérlet után tavaly nyáron az Emberi Jogok Európai Bíróságához adott be keresetet, amelyben annak megállapítását kérték, hogy a rájuk kiszabott svéd ítélet sérti a véleménynyilvánítás szabadsághoz való jogaikat. A két TPB alapító a bíróságon azzal érvelt, hogy a portál működtetésével ők csak információt fogadtak és közvetítettek, amelyhez az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10-es cikke alapján joguk van. Neij és Sunde szerint a jogsértést nem ők, hanem a jogvédett tartalmakat jogosulatlanul megosztó felhasználók követték el.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága közelmúltban megszületetett döntésében elutasította a TPB alapítók keresetét. A Bíróság kifejtette, meg kell találni az egyensúlyt a véleménynyilvánítás szabadsága és az egyéb érdekek, jelen esetben a szerzői jog védelmének érvényesülése között. Bár a svéd bíróság ítéletében valóban az Egyezményben előírt véleménynyilvánítási szabadságot érintette, ugyanakkor nem éltek vissza hatáskörükkel. A Bíróság szerint a svéd bíróság feladata az volt, hogy a különböző jogok érvényesülése közötti egyensúlyt vizsgálja, és arról döntsön, hogy egyik vagy másik milyen szempontok és indokok mentén korlátozható. A svéd hatóságoknak kötelességük az Egyezményben foglalt jogok és szabadságok biztosítása, ugyanakkor, a hatályos szerzői jogi törvény rendelkezései szerint kötelesek védeni a szerzői jogi jogosultak szellemi tulajdonhoz fűződő jogait is, amelyeket összevetve a Bíróság álláspontja szerint kellően megalapozott indokkal korlátozták a The Pirate Bay alapítóinak a véleménynyilvánítás szabadságához való jogát.

  • kapcsolódó anyagok
SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA
SZERZŐI JOG
EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA
HENT