A Tobin-ügy folytatódik - Magánokirat-hamisítás gyanújával új büntetőeljárás indul Magyarországon

2013.03.22. Jogi Fórum / MTI

Magánokirat-hamisítás gyanújával új büntetőeljárást indít a Fővárosi Főügyészség Francis Ciarán Tobin ellen. Mint az M1 csütörtök esti Híradójában elhangzott, az ír Francis Ciarán Tobin - aki 2000-ben gázolt halálra két gyereket Leányfalun - 2006-ban meghatalmazást adott egy magyar ügyvédnek, ám ekkor ő már Írországban volt. Az ügyészség magánokirat-hamisítás gyanúja miatt indított nyomozást. Ezt később megszüntették.

Korábbi sajtóértesülések szerint ha Tobin nem a magyar fővárosban írta alá a budapesti keltezésű meghatalmazást, akkor a bírósági dokumentumok közé becsatolt irat hamis magánokirat.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1 Híradójában azt mondta: az ügyészség megállapította, hogy a magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított nyomozás korábbi megszüntetése nem volt megalapozott, a bizonyítás nem volt teljes körű, ezért rendelték el a nyomozás folytatását.

Az ír állampolgárságú férfit a magyar bíróság 2002-ben távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön Veszprémben újságíróknak arról beszélt, az igazságügyi minisztérium keresi a lehetőségeket arra, hogy új helyzet elé állítsa az ír igazságszolgáltatást. Emellett - véleménye szerint - az Európai Bizottságnak is lennének eszközei az ügyben.

Kapcsolódó cikk:

Az Európai Elfogatóparancs jogintézményéről - Az Európai Bizottság pontot tett a Tobin-ügy végére →

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
TOBIN-ÜGY