Emberi jogi Václav Havel-díjat alapítottak

2013.03.26. Jogi Fórum / MTI

Jelentőségében az Európai Parlament Szaharov-díjával lesz összemérhető az újonnan létrehozott Václav Havel-díj, amely az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének eddigi emberi jogi díját váltja fel - közölték hétfőn este Prágában.

"Azon vagyunk, hogy ennek a díjnak új tartalmat és új erőt adjunk" - jelentette ki Jean-Claude Mignon, az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke újságírók előtt a cseh fővárosban. Hozzátette: az ET Parlamenti Közgyűlése nagyon büszke arra, hogy emberi jogi díja felvehette Havel nevét. Az egykori csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök egész életében közismerten elkötelezett harcosa volt az emberi jogoknak.

A Václav Havel-díj létrehozásáról és odaítéléséről szóló megállapodást hétfőn este a cseh külügyminisztériumban írták alá a Václav Havel Könyvtár, a Charta 77 Alapítvány és az ET Parlamenti Közgyűlésének képviselői.

A Václav Havel-díjat évente ítélik oda olyan embereknek vagy civil szervezeteknek, akik és amelyek rendkívüli mértékben hozzájárultak az emberi jogok védelméhez.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter elmondta, hogy az ET Parlamenti Közgyűlésének emberi jogi díját 2007-ben alapították, s eddig kétévente ítélték oda. Legutóbb, 2011-ben egy a börtönbeli kínzások ellen küzdő oroszországi civil szervezet kapta.

A most létrehozott Havel-díj kitüntetettjei diplomát, emlékérmet és 60 ezer euró pénzjutalmat kapnak. Ebből az összegből 30 ezret a cseh állam, 15 ezret az ET Parlamenti Közgyűlése, míg a maradék 15 ezret a Václav Havel Könyvtár és a Charta 77 Alapítvány közösen fedezi.

A Václav Havel-díjat az eredeti elképzelések szerint az elhunyt politikus nevét viselő prágai könyvtár és a Charta alapítvány egyedül adományozta volna. A díj jelentőségének növelése érdekében azonban később megállapodtak az ET Parlamenti Közgyűlésével, amely magáévá tette az elképzelést. A díjat első ízben az idén ősszel ítélik oda. Schwarzenberg szerint a jelöltek névsora még nem ismeretes.

A gondolatszabadság jegyében adományozott (Andrej) Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda évente immár több mint két évtizede.
 

  • kapcsolódó anyagok
EMBERI JOGOK
EURÓPAI PARLAMENT
VÁCLAV HAVEL EMBERI JOGI DÍJ