Közúti baleset okozása, ittas vezetés, csalás és magánokirat-hamisítás - Felfüggesztették három képviselő mentelmi jogát

2013.03.26. Jogi Fórum / MTI

Három - egy fideszes, egy szocialista és egy jobbikos - képviselő mentelmi jogát függesztette fel a parlament hétfőn. A fideszes Tiba Istvánt közúti baleset gondatlan okozása, a jobbikos Mirkóczki Ádámot ittas vezetés, az MSZP-s Simon Gábort bűnsegédként megvalósított csalás és magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt kérte ki az ügyészség.

A Ház - a közvádas ügyekben megszokott gyakorlatnak megfelelően - mindhárom képviselő mentelmi jogát felfüggesztette.

A fideszes és a jobbikos képviselő maga is ezt kérte, a szocialista párt elnökhelyettese szerint viszont az ügyészség koncepciózus eljárást indított ellene.

Simon Gábor munkaügyi államtitkárként megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal egyebek mellett vezetői készségek fejlesztésére és rendszeres tanácsadásra. A díjazás 2008-ban és 2009-ben napi ötvenezer, 2010-ben hatvanezer forint volt áfa nélkül.

Az ügyészség szerint azonban a teljesítésigazolásokban öt olyan napot is feltüntettek, amikor a politikus nem tartózkodott Magyarországon. A vádhatóság gyanúja alapján Simon Gábor a teljesítésigazolások aláírásával, a kifizetések engedélyezésével bűnsegédként nyújtott segítséget a pszichológusnak a csalás elkövetéséhez, és ezzel hozzávetőleg 300 ezer forint kárt okozott.

Korábban a mentelmi bizottság MSZP-s tagjai zaklató jellegűnek minősítették az ügyészségi indítványt, és a mentelmi jog felfüggesztése ellen szavaztak. A kormánypártiak viszont azzal érveltek, a testületnek nincs hatásköre arra, hogy a tényállást vizsgálja, ugyanakkor közvádas ügyben töretlen gyakorlat, hogy a kiadás mellett foglalnak állást.

Simon Gábor a szavazás előtt koncepciózusnak nevezte az eljárást, és azzal magyarázta, hogy baloldali képviselőként "szálka a hatalom szemében". Azt mondta: tiszta a lelkiismerete, és megvédi magát, valamint az ügy többi érintettjét.

Kifogásolta, hogy az ügyészség nem hallgatta meg, nem kért tőle információt. A mentelmi bizottságnak eljuttatott írásában korábban azt közölte: a szerződésben nemcsak őt, hanem az általa irányított szervezeti egység dolgozóit is kedvezményezettként jelölték meg, vagyis a pszichológus őket is segítette tanácsaival.

Mentelmi jogát a Ház 271 igen szavazattal, 45 ellenében függesztette fel. A kormánypártok és a Jobbik képviselői támogatták, az MSZP politikusai nemmel szavaztak.

A fideszes Tiba István tavaly áprilisban Balmazújvárosban kerékpározás közben összeütközött egy másik biciklissel, aki szerencsétlenül esett, eltört az egyik ujja. Az ügyészségi indítvány szerint a fideszes politikus figyelmetlensége miatt nem észlelte időben a nő kanyarodási szándékát, így nekiütközött a kerékpárjának. A nyolc napon túl gyógyuló sérülés miatt szabálysértési eljárás indult.

Tiba István nagyobbrészt elismerte felelősségét, de megjegyezte: a sértett nem jelezte kanyarodási szándékát.

Mentelmi jogát a parlament 294 igen szavazattal függesztette fel, erre csak három fideszes képviselő voksolt nemmel, négyen tartózkodtak.

A jobbikos Mirkóczki Ádámot tavaly novemberben Budapesten érték ittas vezetésen egy éjszaka, az igazságügyi orvos szakértő véleménye szerint "legalább igen enyhe fokú alkoholos befolyásoltság állapotában" volt.

A politikus azt mondta: előző este második kisfia születését ünnepelték, és "nem elegendő alvás" után ült volán mögé. Az alkoholfogyasztást a helyszínen elismerte. Mentelmi jogának felfüggesztését mindössze öt kormánypárti képviselő ellenezte, hatan pedig tartózkodtak.

Tiszteletdíjának harmadára büntették Szanyi Tibort kézmozdulatáért

Havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, 131 ezer forintra büntette az Országgyűlés - Kövér László házelnök javaslatára - a szocialista Szanyi Tibort, amiért egy hete, interpellációja elmondása után az ülésteremben középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

Az országgyűlési törvény értelmében ez a legsúlyosabb lehetséges szankció a "kirívóan sértő kifejezést használó" képviselőkkel szemben. A Ház először élt a büntetéskiszabás lehetőségével a jogszabály január 1-jei hatálybalépése óta.

Szanyi Tibor kézmozdulatára Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója hívta fel a figyelmet, mandátumának visszaadására szólítva fel őt. Mint mondta: teljesen mindegy, hogy az MSZP-s politikus kinek szánta a beintést, mert egy képviselő "ilyen ordenáré módon nem viselkedhet".

Kövér László házelnök a lehető legnagyobb mértékű pénzbírság kiszabását javasolta a házbizottság ülésén. Erről most vita nélkül szavazott az Országgyűlés.

A szocialista politikus múlt héten azt mondta: interpellációja közben jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.

  • kapcsolódó anyagok
OROSZORSZÁG