Alkotmánybíróvá választotta a parlament Juhász Imrét - Holló András áprilisban betölti 70. életévét, így távozik a testületből

2013.03.26. Jogi Fórum / MTI

Alkotmánybíróvá választotta a parlament hétfőn Juhász Imrét, a Független Rendészeti Panasztestület elnökét. A jelöltre - akit április 3-i hatállyal választott meg az Országgyűlés - 286 képviselő igennel, 12 nemmel szavazott a titkos voksoláson.

A frakciók korábbi közlése szerint a Fidesz-KDNP mellett a Jobbik támogatta megválasztását, míg az MSZP-frakció nem vett rész abban. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó független országgyűlési képviselők előre jelezték, hogy távol maradnak az új alkotmánybíróról szóló szavazástól, a Párbeszéd Magyarországért független képviselői pedig a szavazólapot sem vették fel.

Az eredmény kihirdetése után Juhász Imre - akit a KDNP jelölt a posztra - esküt tett, és aláírta az esküokmányt.

Az új alkotmánybíró megválasztására azért volt szükség, mert a második alkotmánybírói ciklusát töltő Holló András áprilisban betölti a 70 éves felső korhatárt, így távozik a testületből.

Juhász Imre az ELTE jogi karán oktat polgári eljárásjogot, részt vett a 2006-os rendőri törvénysértéseket feltáró Civil Jogász Bizottság munkájában, 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnöke.

Az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság a kormánypártok javaslata alapján múlt kedden jelölte őt alkotmánybírónak. Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén a testület Fidesz-KDNP-s és jobbikos tagjai támogatták a jelöltet, a szocialista és független ellenzéki képviselők nem vettek részt a meghallgatáson, valamint a szavazáson.

Juhász Imre meghallgatásán egyebek között az alaptörvény védelme, valamint a történeti alkotmány, illetve az emberi jogi szemlélet hangsúlyosabb alkotmánybírósági megjelenítésének fontosságát emelte ki, továbbá szót emelt az elszakított nemzetrészek, a határon túli magyarok jogainak megóvása érdekében.

Juhász Imre elmondta: az emberi jogok védelme terén az 1990-es években főként egyedi ügyekben lépett fel, a következő évtizedben azonban már átfogóbb kérdések vizsgálatában is részt vett, így közreműködött a 2006-os "rendőrattak (...) tömeges emberi jogi jogsértéseinek" vizsgálatában, melynek során "fontos történelmi feladat volt az összefüggések feltárása és az igazság kimondása", 2013 januárja óta pedig az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottságának szakértője.

Alkotmánybírói tevékenysége során prioritásnak tekinti az alaptörvény védelmét, mint ami a testület legfontosabb feladata és a jogállamiság alapköve.

Lehet nem örülni az alkotmányozó többségnek és az új alaptörvénynek, de megengedhetetlen azt sugallni, hogy az alkotmány következmények nélkül semmibe vehető - szögezte le Juhász Imre, aki szerint az ilyen jelenségek a társadalom széteséséhez vezethetnek.

Két évtizeddel ezelőtti alkotmánybírósági határozatokra hivatkozva kiemelte: a jogállamisághoz nélkülözhetetlen, hogy az alkotmány valóban és feltétlen módon érvényesüljön.

Az alkotmánybírósági aktivizmus, kiterjesztő alkotmányértelmezés kapcsán hangsúlyozta, nem lehet szereptévesztés a tekintetben, ki a jogalkotó, ki a jogértelmező és ki a jogalkalmazó. "Ne felejtsük el, hogy a legfőbb jogalkotó a magyar Országgyűlés" - szögezte le Juhász Imre.

A meghallgatásán elmondta: jogvédő tevékenysége keretében az "elszakított nemzetrészek" megmaradásáért is dolgozik. Megítélése szerint jelenleg Délvidéken a legrosszabb a helyzet. Oda kell figyelni a magyarokat ért támadásokra, melyek ellen minden felelős magyar értelmiséginek fel kell emelnie a szavát - hangsúlyozta.

A második világháború után nem sokkal Csehszlovákiában elfogadott, majd 2007-ben Szlovákia által megerősített Benes-dekrétumok kapcsán Juhász Imre szerint tisztázni kell bizonyos félreértéseket: szó sincs a békerendszer megkérdőjelezéséről, ugyanakkor a másfél száz rendelkezés között van mintegy húsz egészében, vagy egyes részleteiben faji típusú, ezeket deregulálni kellene.

Juhász Imrét 2008-ban a szocialista-szabad demokrata többségű parlament kétharmada választotta meg a Független Rendészeti Panasztestület vezetőjének.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG