Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak - Élelmiszerhamisítás - Több mint 160 milliós bírság a Ben Holding Zrt.-nek

2013.03.26. Jogi Fórum / MTI

Több mint 160 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága arra a cégre, amely legalább 160 tonna növényi zsírral készült élelmiszerkészítményt hozott forgalomba sajt megnevezéssel.

Pest Megyei Kormányhivatal hétfői tájékoztatása szerint a tetemes bírsággal a hatóság a Ben Holding Zrt.-t sújtotta. A vállalkozás ugyanis első magyarországi forgalomba hozóként Lengyelországból legalább 160 ezer kilogramm növényi zsírral készült élelmiszerkészítményt hozott forgalomba sajt megnevezéssel.

A kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött 49 tonna terméket a lengyel beszállító (Abser Sp. z o.o) részére hatósági felügyelet mellett a múlt héten visszaszállították. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az észlelt egyéb (adóügyi) jogszabálysértések kivizsgálása miatt tájékoztatta az ügyről a Nemzeti Adó és Vámhivatalt (NAV) illetékes szervezetét is.

A közlemény utal rá: a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei közérdekű bejelentés kivizsgálása során februárban vettek első alkalommal mintát a sajtnak nem nevezhető lengyel származású termékből. További mintavételek a lengyelországi forgalmazó által szállított további sajttételek esetében is megállapították, hogy azokat zömében növényi zsír felhasználásával készítették.

A tejtermékek megnevezésének védelméről szóló uniós előírások alapján a sajtok - típustól és megnevezéstől függetlenül - kizárólag állati eredetű tejzsírt tartalmazhatnak, így a növényi zsír jelenléte egyértelműen hamisításra utal. Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak, azaz így a fogyasztókat megtévesztették - tartalmazza a közlemény.
 

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
ÉLELMISZERBIZTONSÁG
NAV