Harmonizált adópolitika az adóelkerülés ellenében - Németország kölcsönös adóügyi adatszolgáltatásról tárgyal Panamával

2013.03.27. Jogi Fórum / MTI

Sajtóértesülés szerint a német kormány kölcsönös adóügyi adatszolgáltatásról (Tax Information Exchange Agreement, TIEA) folytat tárgyalásokat Panamával. Amennyiben létrejön a megállapodás, a német adóhatóságok az OECD-szabályoknak megfelelően adózási adatokhoz juthatnak majd hozzá Panamában - írja a Handelsblatt Online hírportál a német pénzügyminiszter szóvivőjétől kapott tájékoztatásra hivatkozva.

A Süddeutsche Zeitung német lap egy korábbi beszámolója szerint a német gazdasági és társadalmi élet számos prominens képviselője, egyebek között a Porsche, a Piëch, a Quandt és a Jacobs családok egyes tagjai Panamában bejegyzett vállatoknál igazgatóként vagy tulajdonosként szerepelnek. A Süddeutsche Zeitung a nemrégiben nyilvánossá tett hivatalos panamai adatbázisban bukkant a prominens német nevekre.

A német szövetségi pénzügyminisztérium szóvivője az adótitokra hivatkozva nem szolgált konkrét adatokkal az érintett német vállalatokról és személyekről a Handelsblatt hírportáljának, rámutatott azonban, hogy a német törvények szerint alapesetben mindenki, aki Németországban lakik vagy dolgozik, Németországban köteles adót fizetni minden bel- és külföldön keletkezett jövedelme után. "A német törvények tehát adó kivetését írják elő a Panamából származó jövedelmekre is az ott kivetett adó beszámításával" - közölte a szóvivő.

Rajna-vidék–Pfalz tartomány pénzügyminisztere Carsten Kühl is megerősítette a Handelsblatt Online hírportálnak, hogy Németország felvette a kapcsolatot Panamával az ügyben. "A szövetségi pénzügyminisztérium és a tartományi adóhatóságok már foglalkoznak az üggyel" - közölte a hírportállal. "Amennyiben adócsalásra derül fény, arra a büntető törvénykönyv megfelelő passzusai vonatkoznak majd. Amennyiben viszont 'csak' legális trükkök igénybe vételével végrehajtott adóminimalizálásról van szó, akkor csak az adómorál kérdése merül fel" - mondta.

Monika Heinold schleswig-holsteini pénzügyminiszter a Handlesblatt Online hírportálnak adott nyilatkozatában üres szólamok hangoztatása helyett konkrét lépések megtételére szólította fel a német kormányt. Olyanokra, mint például "a közreműködés az adóparadicsom közös európai definíciójának megalkotásában, ami alapján aztán meg lehetne hozni az elmaradt adó behajtásához szükséges intézkedéseket". Okos öltet az adóelkerülés visszaszorítására van bőven - mutatott rá. "Ami hiányzik, az a politikai szándék."

Carsten Schneider az SPD-frakció költségvetési ügyekben illetékes szóvivője a lapjelentések mihamarabbi és alapos kivizsgálására szólította fel Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert.

A Handelsblatt Online hírportálnak nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy az adóelkerülés elleni harc sem a német pénzügyminisztériumban, sem az EU-ban nem élvez prioritást. Szerinte nem lehet előrelépésre számítani az adóelkerülés elleni harcban, mivel "az unióban sem létezik egyetértés az adópolitika harmonizálása ügyében annak ellenére sem, hogy Németország már számos tagország, például Írország pénzügyi segítségére sietett". Carsten Schneider szerint az adóelkerülés a német pénzügyminiszter ciprusi tárgyalásain sem szerepelt központi kérdésként.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
NÉMETORSZÁG