Az azonos neműek házasságának törvényességéről - Történelmi jelentőségű meghallgatás az USA Legfelsőbb Bíróságán

2013.03.27. Jogi Fórum / MTI

Megkezdte az azonos neműek házasságának törvényességével kapcsolatos, az amerikai média által történelminek minősített, kétnapos meghallgatását kedden az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága (LB).

A legfelső bíróság, várhatóan június végén, két párhuzamos ügyben hoz majd ítéletet. Az elsőben, amelynek tárgyalása kedden kezdődött meg, a testületnek arról kell majd döntenie, hogy vajon alkotmányos volt-e az a 2008-ban, referendumon megerősített kaliforniai népi kezdeményezés, amelynek értelmében az államban kizárólag különneműek köthetnek házasságot. A kilenctagú, konzervatív többségű bíróság szerdán kezdi meg az 1996-ban a házasság védelméről elfogadott szövetségi törvény vizsgálatát, amely kizárólag heteroszexuális párok frigyét tekinti házasságnak.

A bíróság várható ítéletének hordereje elvileg felérhet azzal a határozatával, amellyel 1967-ben, a Loving kontra Virginia perben érvénytelenítette a különböző "fajú" párok házasságára vonatkozó tilalmakat. A legtöbb szakértő azonban úgy véli, hogy a testület döntése kompromisszumos lesz, sőt egyesek azt sem zárják ki, hogy a bíróság nem tartja majd magát illetékesnek.

Az azonos neműek házasságával kapcsolatban az amerikai alkotmány nem rendelkezik. A melegek és leszbikusok egybekelését eddig kilenc államban és a szövetségi fővárosban engedélyezték, 30 állam - köztük Kalifornia - alkotmánya viszont kimondottan tiltja.

Nyolc államban ugyanakkor - ezek között is ott szerepel Kalifornia - hivatalosnak ismerik el a "polgári uniós" vagy élettársi kapcsolatot. Amennyiben az LB helyt ad a kaliforniai alkotmány vonatkozó rendelkezése semmissé nyilvánításának, akkor a hét további államban is legálissá válna a melegházasság.

Kalifornia állam 2009-ben úgy döntött, hogy nem fogja megvédeni a most a LB elé került, úgynevezett 8-as számú népszavazási kezdeményezés ügyét. Az azonos neműek egybekelésének tilalmát egy szövetségi bíróság, majd egy fellebbviteli bíróság is hatályon kívül helyezte. A kaliforniai alkotmány rendelkezésének eltörlését a Barack Obama vezette demokrata párti kormányzat kérte az LB-től.

A házasság védelméről szóló szövetségi - az Egyesült Államok minden államára kiterjedő hatályú - törvény, amely szerdán kerül a LB napirendjére, azt mondja ki, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Az Obama-kormányzat szerint ez sérti az egyenlőséget, mert törvényesen házasságot kötött homoszexuális párokat kizár több szövetségi juttatásból, amelyet jelenleg csak a heteroszexuális házaspárok élvezhetnek.

Az amerikai társadalomban az elmúlt évek során jelentősen megerősödött az azonos neműek egybekelése iránti tolerancia. A The Washington Post és az ABC televíziónak a múlt héten nyilvánosságra hozott, közös közvélemény-kutatása szerint jelenleg az amerikaiak 58 százaléka támogatja a melegházasságot, 36 százalékuk pedig ellenzi. Tíz éve még csak 41 százalékos volt a támogatók aránya.

  • kapcsolódó anyagok
USA
MELEGHÁZASSÁG