Súlyos bűncselekmények a délszláv háborúk során - Boszniai szerbeket ítélt el a hágai törvényszék

2013.03.28. Jogi Fórum / MTI

A délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljáró hágai ENSZ-törvényszék szerdán egyaránt 22 év börtönre ítélt két boszniai szerbet.

Az elmarasztaló ítélet az 58 éves Mico Stanisicot, a szerb szakadárok volt belügyminiszterét - Radovan Karadzicnak, a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjének a közeli munkatársát -, valamint a 61 esztendős Stojan Zupljanint, Banja Luka város volt rendőrfőnökét sújtotta.

A két férfi elleni vádak tárgyát olyan cselekmények képezték, amelyeket a boszniai háború idején, közelebbről 1992 áprilisa és decembere között követtek el különböző boszniai településeken. Stanisicot és Zupljanint összesen mintegy 1700 személy legyilkolásáért találták felelősnek. A cselekményeket különböző hadifogolytáborokban - Manjacában, Omarskában és Trnopoljéban - követték el. A legyilkoltak túlnyomórészt muszlim bosnyákok, illetve kisebb számban horvátok voltak.

Stanisic 2005-ben önként adta fel magát Hágában, Zupljanint három évvel később Belgrád közelében fogták el. A tárgyalás 2009 szeptemberében kezdődött, és 2012 június elején zárult.

Az ítélet indoklásában elhangzott: mindkét férfi olyan helyzetben volt, hogy megakadályozhatta volna a szerb rendőri, illetve félkatonai csoportok által elkövetett vérengzéseket, de ezt nem tették meg. Mindketten jelentős mértékben közreműködtek annak a tervnek a megvalósításában, amely arra irányult, hogy a muszlim bosnyákokat és a horvátokat elűzzék a Nagy-Szerbiaként elképzelt területekről - érvelt a törvényszék.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
HÁBORÚS BŰNÖK
ENSZ NEMZETKÖZI BÍRÓSÁG