A nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól - Ombudsmani kifogások a törvényjavaslathoz

2013.03.28. Jogi Fórum / AJBH

Az alapvető jogok biztosa hivatalból véleményezte a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól szóló törvényjavaslatot. Szabó Máté szerint az átvilágítás során is tiszteletben kell tartani a magánszférát, és be kell tartani az Alaptörvényből következő szükségességi és arányossági követelményeket.

Kormánypárti képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be, amellyel átfogóan kívánják módosítani a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény nemzetbiztonsági ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseit. Újítás, hogy nem csupán a jogviszony létrejöttét megelőzően, hanem azt követően, folyamatosan is helye lenne a nemzetbiztonsági ellenőrzésnek, amelynek keretében titkosszolgálati eszközök (pl. az érintett megfigyelése, lehallgatása) is alkalmazhatók volnának. A javaslat szerint az ellenőrzés megismétléséhez nem lenne szükség bármilyen újabb okra vagy gyanúra; az ombudsman szerint viszont a puszta tény, hogy az érintettel szemben egyszer már folyt nemzetbiztonsági ellenőrzés, nem elegendő a titkosszolgálati eszközök viszonylag hosszú távú alkalmazására.

Más szabályok mellett az alapvető jogok biztosa azt is kifogásolta, hogy kormányrendelet határozná meg, milyen jogviszonyok esetében szükséges az átvilágítás. A javaslat nem támaszt objektív kritériumokat a kormányrendelettel szemben, így akár aránytalanul is bővíthető volna a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá esők köre.

Az ombudsman – nemzetközi fórumokra hivatkozva – szükségesnek tartotta annak lehetővé tételét is, hogy ha az érintettek úgy érzik, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzés során feleslegesen megsértették vagy figyelmen kívül hagyták a jogaikat, legyen lehetőségük bírósághoz vagy más jogi testülethez fordulni.

Mindezekre tekintettel az ombudsman az Országgyűlés illetékes bizottságaihoz fordult, kérve, hogy vegyék figyelembe az észrevételeit a jogalkotási eljárás során.

A teljes állásfoglalás elolcasható →

  • kapcsolódó anyagok
OMBUDSMAN
NEMZETBIZTONSÁG
SZABÓ MÁTÉ