Ügyvédi rangsorok - Nemzetközi összehasonlítás - Megjelent a Legal 500 és a Chambers Global idei kiadványa

2013.03.28. Jogi Fórum / Majdik Zoltán

A Legal 500 a tegnapi napon jelentette meg 2013-as listáit, így a Chambers Global március 15-i kiadásával együtt két héten belül megjelent a két legjelentősebb, ügyvédi rangsorokat készítő nemzetközi összeállítás - hívta fel a Jogi Fórum figyelmét Majdik Zoltán független üzletfejlesztési tanácsadó.

A Chambers Global rangsoraiban az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna és a Siegler -Weil Gotshal & Manges megőrizte vezető pozícióját, míg a Horváth és Társai DLA Piper javított a legtöbbet helyezésén. A kiadvány a következő négy jogterületen rangsorolja az ügyvédi irodákat (a több jogterületet is vizsgáló Chambers Europe kiadvány a közeljövőben jelenik meg):

  • bank- és pénzügyi jog,
  • társasági jog, egyesülések és felvásárlások,
  • vitarendezés,
  • csődeljárás és átszervezés.

A Legal 500 rangsorainak összesítése alapján továbbra is a Réczicza White & Case vezeti az ügyvédi irodák mezőnyét, a CMS Cameron McKenna és az Andrékó Kinstellar társaságában. A CMS mellett a Faludi Wolf Theiss lépett legtöbbet előre a rangsorokban. Ez a kiadvány tizenkét jogterületen értékeli a jogi piacot, így ezekben a listákban már megjelennek a szellemi alkotások jogára, munkajogra, adójogra stb. szakosodott ügyvédi irodák is.

A kiadványokat készítő cégek három fő forrásból szerzik azokat az információkat, melyekre alapozva elkészítik az egyes országokra, azon belül a különböző jogterületekre vonatkozó rangsoraikat:

  • A kiadványokban szereplő ügyvédi irodákat megkérik arra, hogy készítsenek egy összeállítást a felmérést megelőző 12 hónap főbb irodai történéseiről, és írják le a legjelentősebb megbízásaikat jogterületenként.
  • A felmérés egy későbbi szakaszában interjúkat készítenek az irodák vezető jogászaival, melyek során a versenytársak értékelésére is megkérik az ügyvédeket, a véleményüket kérik az előző évi rangsorokról, az egyes irodákról és jogászokról.
  • Megkeresik az irodák által készített összeállításokban szereplő ügyfeleket (ha az iroda ezt előzetesen jóváhagyta), és megkérik őket, véleményezzék az adott irodák teljesítményét.

Az eltérő rangsorok oka lehet egyrészt a fenti forrásokból szerzett információk különböző súlyozása (pl. ha az egyik kiadvány inkább az írásos anyagokra és az ügyfelek véleményére alapozva hozza meg értékítéletét, míg a másik inkább a versenytársak ajánlásait veszi figyelembe), másrészt a szubjektivitás, hiszen mindkét kiadvány esetében gyakorlatilag egy-egy kutató készíti a magyarországi irodák értékelését.

A nemzetközi ügyvédi rangsorokban történő megjelenés és jó helyezés elsősorban azoknak az ügyvédi irodáknak fontos, melyek egy nemzetközi iroda vagy jogi hálózat tagjai, illetve nemzetközi ügyfélkörrel rendelkeznek. A Chambers már el is kezdte a jövő évi listák előkészítését, az ügyvédi irodáknak február végéig kellett leadniuk bemutatkozó anyagaik egy részét, a telefoninterjúkra pedig az év hátralevő részében kerül majd sor. A Legal 500 szerkesztői részére augusztusig kell elküldeni az előző 12 hónap legjelentősebb ügyeit és egyéb fontos eseményeit tartalmazó beadványt.

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYVÉDSÉG