A különböző szintű bíróságok jó kapcsolata egységesíti az ítélkezést - Handó: Példamutató a debreceni bírósági együttműködés

2013.03.29. Jogi Fórum / MTI

Példamutató a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék együttműködése - jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

Az ítélkezés egységének megteremtése szempontjából is fontos a különböző szintű bíróságok jó kapcsolata - jegyezte meg az OBH elnöke az országban elsőként a törvényszék és a táblabíróság elnökeivel közösen tartott tájékoztatóján.

Handó Tünde kiemelte, hogy a Debreceni Ítélőtábla valamennyi vezetője tényleges bírói munkát is végez, s bár az egy bíróra jutó ügyek száma az országos átlag körüli, a befejezett ügyeké jóval az átlag fölött van, míg a folyamatban lévő ügyeké lényegesen az országos átlag alatt.

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke hozzátette: tavaly összesen 2646 ügy érkezett a táblabíróságra, s 2694 ügyet fejeztek be; a folyamatban lévő ügyek száma az év fordulóján a korábbi 520-ról 472-re csökkent.

Elmondta azt is, hogy polgári ügyszakban az ügyek 68 százalékát, büntető ügyszakban az ügyek 91,4 százalékát három hónap alatt befejezték.

Balla Lajos bejelentette: takarékos gazdálkodásuk eredményeként a múlt év utolsó negyedében a Debreceni Ítélőtábla 46 millió forintot utalt vissza az OBH költségvetésébe.

Handó Tünde a Debreceni Törvényszék munkájáról szólva jelezte, hogy kezdeményesükre indult az azóta már országossá terebélyesedett nyitott bíróság program, amelyben eddig "diákok ezrei, bírák százai vettek részt". (A program keretében pályaorientációs nyílt napokat szerveznek a bíróságokon diákoknak, akik úgynevezett perszimulációkon is ismerkedhetnek a bírósági munkával.)

Az OBH elnöke elmondta azt is, hogy a Debreceni Törvényszékről a 131 bíróból 14 hiányzott tavaly, főként gyereknevelés miatt. Ez nagy megterhelés, a bírói szervezet mégis magas színvonalon teljesített - tette hozzá.

Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke elmondta: tavaly rendkívüli mértékben nőtt a szabálysértési ügyek száma. Példaként említette a Hajdúszoboszlói Járásbíróságot, ahol 400 százalékos a növekedés.

Ugyanakkor a 15 ezret meghaladó szabálysértési ügyből több mint 10 ezret feldolgoztak a múlt évben - tette hozzá az elnök.

Handó Tünde a két bírói szervezet összbírói értekezlete között tartott sajtótájékoztatón bejelentette: még az idén megkezdődnek a Debreceni Járásbíróság új épületének kivitelezési munkálatai a törvényszék, az ítélőtábla és a fellebbviteli főügyészség szomszédságában, és ezzel "olyan igazságügyi negyed jön létre Debrecenben, amilyennel kevés város büszkélkedhet".

A 2015 végére befejeződő beruházás 3,6 milliárd forintba kerül, ebből az idén 1,36 milliárd forint áll rendelkezésre a munkálatok megkezdéséhez - fűzte hozzá az OBH elnöke.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL
HANDÓ TÜNDE