A Magyarországon lefoglalt kábítószerek majdnem fele dizájner drog - Társadalmi egyeztetés alatt van a készülő új nemzeti drogstratégia

2013.03.29. Jogi Fórum / MTI

A Magyarországon lefoglalt kábítószerek majdnem fele dizájner drog. A rendőrség egyre hatékonyabban lép fel a terjesztők ellen - hangzott el csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) budapesti sajtótájékoztatóján.

Bucsek Gábor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója jelentős eredményként és az "igazi munka" kezdeteként értékelte, hogy március 19-én a szlovák hatóságokkal együttműködve elfogtak két magyar állampolgárt, aki dizájner drogból kábítószer-tablettákat gyártott Érden.

A tablettákhoz felhasznált alapanyagokat Szlovákiából hozták be, mivel ott még nem minősül bűncselekménynek a birtoklásuk. A két magyar állampolgár ellen folytatott nyomozásban mindkét országban egy-egy házkutatást tartottak. Szlovákiában mintegy 60 kilogramm pszichoaktív anyagot foglaltak le, Magyarországon pedig 250 tablettát és 200 ezer tabletta előállítására alkalmas anyagot, valamint a gyártáshoz használt gépet.

Bucsek Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a dizájner drogok - a kábítószerlistán szereplő, tiltott anyagok apró változtatásaival előállított szerek - azért is rendkívül veszélyesek, mert a tabletták készítői nem vegyészek, a tablettákban eltérő mennyiségű a hatóanyag, amely akár halált is okozhat.

Fülöpné Csákó Ibolya, az ORFK bűnügyi főosztályának munkatársa elmondta, hogy 2012 végén a lefoglalt kábítószerek majdnem 50 százaléka dizájner drog volt.

"Jól látható, hogy a fiatalok egyre inkább áttérnek ezekre az anyagokra" - jelentette ki, magyarázatként hozzáfűzve, hogy a dizájner drogot venni sokszor még mindig olcsóbb, mint alkoholt, a hatása pedig erőteljesebb.

A főreferens arra is felhívta a figyelmet, hogy az újfajta kábítószerek rendkívüli módon károsítják az egészséget, és nagyon kockázatosak. Példaként említette, hogy az egyik hatóanyag négy ember halálát okozta Magyarországon, az egész Európai Unióban pedig összesen 22 emberét.

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztályának vezetője arról beszélt, hogy már óvodás korban meg kell kezdeni a fiatalok tájékoztatását a kábítószerekről. A középiskolásoknak pedig tudniuk kell, hogy családi, baráti környezetükben mire kell figyelniük. Tudniuk kell, hogyan válhat valaki bűnözővé az, aki mindent megtesz, hogy a kábítószerhez hozzájusson, ismerniük kell a drogok egészségkárosító hatásait, és azt, hogy milyen büntetés vár a kábítószeresekre - sorolta az osztályvezető.

Társadalmi egyeztetés alatt van a készülő új nemzeti drogstratégia

Társadalmi és szakmai egyeztetés alatt van a készülő új nemzeti drogstratégia, amelynek szakmai-tartalmi elemei alapvetően nem változnak a 2009-ben elfogadott stratégiához képest, viszont a hangsúlyok és prioritások megváltoznak benne - közölte Téglásy Kristóf, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságügyi főosztályának vezetője csütörtökön Dunaújvárosban.

A Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Újváros Drogambulancia Új drogok, új kihívások címmel rendezett konferenciájára a szervezők Simicskó István sportért felelős államtitkárt hívták meg, helyette ismertette a tervezetet a főosztályvezető.

Téglásy Kristóf elmondta: drogstratégiát még nem előzött meg olyan méretű társadalmi egyeztetés Magyarországon, mint a most készülőt.

Hangsúlyozta, hogy annak középpontjában a drogok nélküli életmodell megerősítése áll. A stratégia az egészséget alapértékként közvetítő közösségerősítő szemléletmódot támogatja, míg az ellátásban felépülés központú megközelítést alkalmaz, és kiemelt szerepet kap benne a reintegráció. Mindezek elérésében lényegesen nagyobb szerepet szán a családoknak, helyi közösségeknek - tette hozzá.

A jelenleg droghelyzetről elmondta: nő az illegális szert egyszer kipróbálók és a kannabiszt fogyasztók száma, az amfetamint használóké komoly emelkedést mutat. Rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy a drogokat kipróbálók életkora lejjebb tolódott: 12-13 éves gyerekek is érintettek már. Összességében Magyarország drogérintettsége közepes.

Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a szenvedélybetegek ellátása kapcsán kiemelte, hogy súlyos szakemberhiány van mind pszichiátriai, mind addiktológia szakokon. Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben e két területen volt a legnagyobb ágyszámleépítés. Sok az új krónikus ágy azóta, de nem e két szakon - tette hozzá.

Ezért az egészségügyi szakállamtitkárság nagy hangsúlyt fektetett az addiktológiai osztályok számának növelésére, így elérték, hogy további aktív addiktológiai kapacitások jöttek létre és minden ellátási nagytérségben elérhető ilyen ellátás.

 

  • kapcsolódó anyagok
DROGPOLITIKA
RENDŐRSÉG