Tisztességtelen orvosi hirdetések - A Magyar Orvosi Kamara jogszabályi változásokat sürget

2013.04. 3. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Orvosi Kamara szerint jogszabályi intézkedésekre van szükség azon magánorvosok ellen, akik tisztességtelenül, etikátlanul és félrevezetően hirdetik szolgáltatásaikat.

Éger István kamarai elnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a jogszabályi változások elindítása érdekében levélben fordultak az Emberi Erőforrások Minisztériumához, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnökéhez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz. Mind több panasz érkezik ugyanis orvosoktól a kamarához az etikátlan reklámokkal kapcsolatban, mivel úgy vélik, e hirdetések rombolják az orvoskar hitelét és veszélyeztetik a betegek biztonságát.

Éger István kitért arra, hogy évekkel ezelőtt a kamarai etikai kódex szigorúan szabályozta az orvosi hirdetések módszertanát, de a versenyszabályok változása "felülírta" ezt a szabályozást.

Az elfogadható, hogy a gyógyítást mint szolgáltatást reklámozzák, az azonban már nem, hogy egyes egészségügyi magánszolgáltatók egymásra licitálnak, áraikat összevetve hirdetik szolgáltatásaikat – hangsúlyozta Éger István, hozzátéve: kifogásolják az úgynevezett kuponos akciók keretében hirdetett gyógyító szolgáltatásokat is.

Kovács János, a Magánorvosok Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón közölte: nem a tisztességes versenyt szeretnék az esetleges jogszabályi változással befolyásolni vagy korlátozni, de azt el akarják érni, hogy ne "csak az ügyesebb marketing alapján" kelljen a betegnek döntenie a szolgáltatók közül. Ne legyen megengedett a csak az árakról szóló kommunikáció, ne lehessen árengedménnyel kecsegtető reklámokat adni - mondta, hozzátéve: nem tartják helyesnek azt sem, ha tömegközlekedési eszközökön hirdetnek magánorvosi szolgáltatásokat.

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY