Háborús Bűnök Jutalomprogram - Washington 5-5 millió dollárt ajánl egy ugandai hadúr és alvezérei kézre kerítéséért

2013.04. 4. Jogi Fórum / MTI

Fejenként 5 millió dollárt ajánlott fel az úgynevezett Háborús Bűnök Jutalomprogram keretében szerdán az amerikai külügyminisztérium Joseph Kony ugandai hadúr, valamint az Úr Ellenállási Hadserege elnevezésű fegyveres csoport két másik vezérének kézre kerítéséért.

Joseph Kony a fegyvereseivel immár két évtizede terrorizálja Észak-Uganda lakosságát. A hazájából 2005-ben kiűzött hadurat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűnök elkövetése miatt körözteti. A hadúr és néhány száz követője a feltételezések szerint jelenleg valahol Dél-Szudán, a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Közép-afrikai Köztársaság határvidékén található dzsungelben rejtőzködik.

A fegyveresek a vádak szerint gyerekeket rabolnak el, akiket katonai szolgálatra köteleznek és szexuális rabszolgaként tartanak. Áldozataikat gyakran megcsonkítják.

Joseph Kony mellett két alvezére, Okot Odhiambo és Dominic Ongwen elfogásáért és bíróság elé állításáért is fejenként 5 millió dollár jár.

Az amerikai diplomáciai tárca szerdán ugyancsak 5 millió dollárt ajánlott fel annak, aki segít bíróság elé állítani Sylvestre Mudacumurát, a Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért (FDLR) elnevezésű hutu fegyveres csoport vezetőjét.

A Háborús Bűnök Jutalomprogram listáján eddig a Ruandai Nemzetközi Törvényszék által körözött kilenc személy, Felicien Kabuga, Protais Mpiranya, Augustin Bizimana, Fulgence Kayishema, Pheneas Munyarugarama, Aloys Ndimbati, Ladislas Ntaganzwa, Charles Ryandikayo és Charles Sikubwabo neve szerepelt. A bíróságot az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján állították fel, hogy felelősségre vonják a Ruandában 1994-ben elkövetett népirtás és az emberiesség elleni más bűncselekmények elkövetőit.

A szisztematikus gyilkosságok áldozatai főleg a tuszi kisebbség tagjai és mérsékelt hutuk voltak.

  • kapcsolódó anyagok
HÁBORÚS BŰNÖK
USA