Tilosban parkolásért dupla büntetés? - Ombudsmani vizsgálat

2013.04. 4. Jogi Fórum / AJBH

Az alapvető jogok biztosához forduló panaszos tiltott helyen állt meg autójával a Fővárosi Állatkert előtt, amiért 10 000 Ft helyszíni bírságot kellett fizetnie. Pár nappal később 30 000 Ft megfizetésére is felszólították ugyanezen eset miatt. A panaszos mindkét összeget befizette, mert azt mondták neki, hogy visszakapja a 10 000 Ft-ot, ami azonban nem történt meg. Az ombudsman szerint viszont a közterület-felügyeletnek vissza kellene fizetnie a helyszíni bírságot.

Ritka eset, amikor valaki a jogkövető magatartása miatt jár rosszul, ebben az esetben mégis ez történt. A panaszos Budapesten, az állatkert előtt volt kénytelen megállni, közvetlenül a gyalogos-átkelőhely előtt, amit tilt a KRESZ. Pár perccel később, amikor visszatért járművéhez, látta, hogy a közterület-felügyelők értesítést helyeztek el rajta. A 10.000 Forintos helyszíni bírságot be is fizette.

Pár nap múlva értesítést kapott arról, hogy az ügyben közigazgatási eljárás is indult, amelyben 30.000 Forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezték. Sérelmezte, hogy ugyanazon cselekmény miatt kétszer is megbüntették, azonban az eljárást folytató rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta, hogy a közigazgatási eljárásnak elsőbbsége van, ezért be kell fizetnie a bírságot, viszont a helyszíni bírságot a közterület-felügyelet vissza fogja neki utalni. A panaszos így is tett, a bírság összegét azonban nem kapta vissza.

A rendőrség álláspontja megfelelt az irányadó jogszabályi rendelkezésnek, ezért Szabó Máté megkereste a Fővárosi Közterület-felügyeletet. A hatóság azt válaszolta az ombudsmannak, hogy jogszerűen szabták ki a helyszíni bírságot, amely ellen a befizetés után nincs helye jogorvoslatnak, így lehetőségük sincs a bírságösszeg visszautalására. Az esetet követő évtől e gyakorlatukon változtattak és most már minden hasonló esetben így járnak el, ebben az ügyben azonban nem így tesznek.

Az ombudsman rámutatott: a helyszínen elhelyezett rendőrségi térfigyelő kamerák miatt biztos volt, hogy az autóssal szemben közigazgatási eljárás fog indulni, így lehetőség sem lett volna kiszabni a szabálysértési helyszíni bírságot. Az ombudsman szerint a közterület-felügyeletnek ezt a bírságot vissza kell fizetnie.

A teljes jelentés elolvasható →

  • kapcsolódó anyagok
KÖZLEKEDÉS
OMBUDSMAN
SZABÓ MÁTÉ