A magyar fordítók és tolmácsok napját rendezik április 18-19-én Budapesten. Az előadásokon és fórumokon a fő témák a tolmács- és fordítószakma legújabb kihívásaival foglalkoznak. Szó lesz többek között az EU-s részvételünkkel összefüggő teendőkről, a bírósági tolmácsok munkájáról, a szerzői jogok kérdéséről.

Kétnapos szakmai rendezvényt tart csütörtökön és pénteken az ELTE BTK, az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda, valamint a Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesülete.

A magyar fordítók és tolmácsok napjának aktualitását az adja, hogy a szakma új kihívások előtt áll. Egyre gyakoribbak például a videokonferenciák, ahol a fizikai távolság problémájával is meg kell küzdeni. A jog és a fordítás témája is hangsúlyos szerepet kap. Fókuszba kerül a bírósági tolmácsolási munka, amelynél a fordítón emberi sorsok múlhatnak. A szakma képviselői a szerzői jog rájuk vonatkozó kérdéseit is megvitatják. A magyar EU-s részvétel is átalakította a tolmácsok tevékenységét, ennek a témának külön blokkot szentelnek.

Dr. Tarr Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának osztályvezetője a fordítások szerzői jogi védelmének feltételeiről, lehetőségeiről tart előadást pénteken. Megtudhatjuk, hogyan vizsgálhatják az egyéni, eredeti jelleget a fordításokban. Képet ad a szakterületre jellemző jogsértésekről és azok következményeiről is. Ugyanazon a napon Dr. Horváth Ildikó, az ELTE FTT docense a fordító- és tolmácsképzés új kihívásairól beszél. Egyaránt foglalkozik az új technológiák alkalmazásával, a gépi tolmácsolással, valamint a szakemberképzéssel.

A magyar fordítók és tolmácsok napja rendezvényeire a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

Időpontok:

2013. április 18., csütörtök 9.30–20.00

Helyszín: ELTE BTK, 1088 Bp., Múzeum krt. 4., „A” épület, földszint, Kari Tanácsterem

2013. április 19., péntek 10.00-15.30

Helyszín: Stefánia Palota, 1143 Budapest, Stefánia út 34–36.

További információ, regisztráció:

FTT regisztráció e-mailen: papp.sandorne@btk.elte.hu

FTT regisztráció elektronikusan: (heni.abranyi@gmail.com) http://fttkonf2013.atw.hu/

OFFI regisztráció: farkas.ildiko@offi.hu

Szervezők: az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszék, az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktoriskola, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. valamint a Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesülete.