Visszamenőleges hatállyal, a múlt év első napjától nem kell adót fizetni a katasztrófahelyzetben adott, illetve kapott segítség után. Az erről szóló törvénytervezet a kormány honlapján jelent meg.

A 2011-ben hozott stabilitási törvényt módosító tervezet katasztrófahelyzetnek nevezi az emberi életet veszélyeztető elemi csapásokat, így például az árvizet, a belvizet, a tüzet vagy a partfalomlást.

Az a cég, amely ilyen helyzetben segítséget nyújt – gépeit erre használja, a készleteiből termékeket ad át – adóalap-növelés nélkül teheti mindezt. Vagyis nem kell utána társasági adót, személyi jövedelemadót, illetve iparűzési adót fizetnie. Aki viszont kapja az ingyenes segítséget, annak az szja- és egészségügyihozzájárulás-mentes lesz.

Az ilyen szolgáltatást a nyújtásától számított 60 napon belül kell bejelenteni az adóhatósághoz. Aki ezt elmulasztja, elveszti az adómentességet.

A tervezet lehetővé teszi, hogy visszamenőleges hatállyal, 2012 első napjától érvényesíteni lehessen az adómentességet. A katasztrófavédelem vezetője közzéteszi majd azokat a katasztrófahelyzeteket, amelyeknél jár ez a kedvezmény. A visszamenőleges kedvezményt a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül lehet majd igényelni.