Számos jogsértés történt az oroszországi nem kormányzati szervezetek (NGO) hatósági ellenőrzésekor – állapította meg kedden az orosz államfő mellett működő Emberi Jogi Tanács.

A tanácsadó testület honlapján közzétett jelentés szerint az Oroszországban március végén tömegével kezdett ügyészségi vizsgálatokat a szükséges jogi megalapozottság nélkül, az NGO-k tevékenységének ellenőrzésére vonatkozó törvényben foglaltak figyelmen kívül hagyásával végezték el.

A tekintélyes jogászokból, emberi jogi szakértőkből álló tanács azt is kifogásolta, hogy az ellenőrzést nem az igazságügyi tárca, hanem a vádhatóság hajtotta végre.

Az elnöki emberi jogi tanács javaslatot tett az orosz államfőnek a nem kormányzati szervezetekre vonatkozó törvény módosítására. Eszerint a “külföldi ügynök feladatát betöltő nem kormányzati szervezet” meghatározás helyett, amely a testület szerint jogilag értelmezhetetlen és ellentmondásos, a “külföldi forrásokból finanszírozott nem kormányzati szervezet” meghatározást kellene használni, és az minden oroszországi NGO-ra vonatkozhatna, függetlenül annak tevékenységétől.

Orosz jogvédők kezdettől fogva bírálták a “külföldi ügynök” kifejezést, amely bántó az NGO-kra nézve, mivel a közvélemény számára külföldi kémet jelent.

A testület arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy hozzon létre egy alapot, amely a költségvetési pénzek, valamint jogi és fizikai személyek hozzájárulását gyűjtené össze az oroszországi jogvédő szervezetek támogatására.

Oroszországban az NGO-k március végén kampányszerűen elkezdett országos vizsgálata során több tekintélyes nemzetközi jogvédő szervezet oroszországi képviseletét is megszállták a hatóság emberei, és az úgynevezett ügynöktörvény megsértése címén neves NGO-kat bírságoltak meg. A Golosz választási jogvédő szervezetre és vezetőjére külön-külön több százezer rubeles büntetést szabott ki egy moszkvai bíróság.

Tavaly novemberben lépett hatályba Oroszországban az a törvény, amely arra kötelezi a külföldi támogatásból politikai tevékenységet folytató nem kormányzati szervezeteket, hogy “külföldi ügynökként” vetessék magukat nyilvántartásba az igazságügyi minisztériumban. Ellenkező esetben több százezer rubeles pénzbüntetéssel sújthatók.